11.04.2011

Με τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων αποδομούν εντελώς τη Δημόσια Υγεία

αναδημοσίευση από το Ξεκίνημα 

Του Νίκου Μαλίνογλου 
μέλος Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο 
 
Η Τρόικα απαίτησε τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και τον περιορισμό των προσλήψεων με παράλληλη δυνατότητα κινητικότητας σε επίπεδο περιφέρειας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου εκτέλεσε υπάκουα τις εντολές που πήρε.

Από 45.000 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση σε 33.000! Αυτό δεν είναι το τέλος του δράματος της δημόσιας Υγείας, γιατί ο δηλωμένος στόχος της Τρόικας (και της κυβέρνησής της στην Ελλάδα) είναι οι 22.000 περίπου! Μείωση δηλαδή στο 50%! Εκεί που το ΕΣΥ ήταν ο μεγάλος ασθενής, εκεί που με τίποτα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού, έχουμε και μείωση 50%!!

Η κατάργηση των  όλων αυτών των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά καταργεί ως μη αναγκαίες 33.000 προσλήψεις προσωπικού. Έτσι εκεί που απαιτούσαμε 25.000 προσλήψεις για να υπάρξει στοιχειωδώς αυτό που ονομάζουμε «δημόσια Υγεία» ή ΕΣΥ, τώρα τίθενται σε αμφισβήτηση οι θέσεις πάνω 5.000 εργαζομένων που καθίστανται «υπεράριθμοι». Με τα σενάρια περί κινητικότητας του προσωπικού και με την «εργασιακή εφεδρεία» και το μέλλον που επιφυλάσσεται για τους εργαζόμενους αυτούς, γίνεται κατανοητό που οδηγούν οι συγκεκριμένες πολιτικές.

Οι νέοι οργανισμοί που στηρίζονται ακριβώς στη μείωση των κρεβατιών και την αντίστοιχη των εργαζομένων, αποδομούν  το σύνολο των Νοσοκομείων και τις υπάρχουσες λειτουργίες τους, μειώνουν το λειτουργικό ρόλο τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το λαό, οδηγώντας τα ουσιαστικά στην υπολειτουργία και στην σταδιακή απαξίωση, ενώ καταργεί στην ουσία την ανάγκη ανάπτυξης νέων κλινών και κλινικών.

Και τα σχέδιά τους δεν σταματούν εδώ! Έχουν παραπέρα δηλωμένο στόχο την ιδιωτικοποίηση όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών: μαγειρεία, προμήθειες, τεχνική υπηρεσία, ιματισμός, καθαριότητα, πληροφορική… όλα σε ιδιώτες. Μόνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό θα παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι (προς το παρόν βέβαια… ).

Έχοντας ετοιμάσει όλα αυτά τα σχέδια, οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να ζητούν από τους εργαζόμενους, σαν ΔΣ των σωματείων ή σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΔΣ των νοσοκομείων, να στηρίξουν τις προτάσεις.

Το θράσος τους είναι διπλό, καθώς δεν έχουν καν περάσει τις προτάσεις αυτές από τα Επιστημονικά συμβούλια, δεν έχουν καν ενδιαφερθεί για τη συμβουλευτική, έστω, γνώμη τους.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρυθμίσεις του υπ. Υγείας και της Τρόικας που βρίσκονται πίσω από τα σχέδια των νέων οργανισμών που καθημερινά εξαγγέλλονται. Είναι προφανές ότι πρόκειται για οργανισμούς που οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, τα οποία –όπως ομολογείται στα ίδια τα κείμενα– καταρτίστηκαν με κριτήριο την περικοπή δαπανών στους μισθούς του προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, κλπ) τα φάρμακα και τα υλικά.

Η κυβέρνηση και η τρόϊκα αποδεικνύουν και με αυτή την αφορμή ότι δεν ενδιαφέρονται για το παραμικρό για την ίδια τη ζωή του Ελληνικού λαού παρά μόνο για την αδιέξοδη, καταστροφική και αντιλαϊκή οικονομική τους πολιτική.

«Θα πληρώσετε!». «Αργά ή γρήγορα θα πληρώσετε!». Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων στην κυβέρνηση αυτή, των βάρβαρων τροϊκανών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου