2.10.2012

Κατάληψη για τις δραματικές περικοπές στην Ψυχική Υγεία

αναδημοσίευση από τη σημερινή Αυγή 
του Β. Βενιζέλου

Με μια πολύ μαζική κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του υπουργείου Υγείας, στην Αθήνα, απαντούν οι εργαζόμενοι στη δραματική περικοπή του... 55% της επιχορήγησης την οποία προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 για τις δομές Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 40 εκατ. ευρώ για το 2012, έναντι 85 εκατ. ευρώ για το 2011.

Σε συνεργασία με σωματεία εργαζομένων στην ειδική αγωγή, περισσότεροι από πεντακόσιοι εργαζόμενοι σε δομές Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και, λίγο μετά από τις 12 το μεσημέρι, προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου.

Στους καταληψίες μίλησαν ο γενικός γραμματέας Προνοίας Γ. Κατριβάνος και η προϊσταμένη της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας Στ. Κατσικάρου, οι οποίοι εμφανίσθηκαν να... αγνοούν τις απολύσεις προσωπικού στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλοί φορείς της αποασυλοποίησης, ενώ δεν κατάφεραν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι το υπουργείο Υγείας διαθέτει σχεδιασμό προκειμένου να αναπληρώσει τη δραματική περικοπή της επιχορήγησης την οποία επιβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός. Τη μόνη διαβεβαίωση την οποία κατάφεραν να παράσχουν στους εργαζόμενους είναι ότι το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να ενισχύσει την Ψυχική Υγεία και την αποασυλοποίηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν καν το ποσό το οποίο θα προέλθει από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ποσοστό το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, παραχωρείται για την ενίσχυση των φορέων της Ψυχικής Υγείας και της αποασυλοποίησης.


Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη μέχρι σήμερα στις 10 π.μ., οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους, ενώ καλούν όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία να συμπτήξουν από κοινού μέτωπο διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δομών του κοινωνικού κράτους.

Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την ειδική αγωγή καλούν επίσης σήμερα όλους τους υγειονομικούς σε προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ., προκειμένου να συμμετάσχουν από κοινού στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τη συμπαράστασή τους στους καταληψίες εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν από σήμερα στην κατάληψη του κτηρίου.
Σε ανακοίνωσή τους, οι καταληψίες εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την ειδική αγωγή τονίζουν: "Διαμαρτυρόμαστε με συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της Ψυχικής Υγείας και της ειδικής αγωγής και αντιστεκόμαστε στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, που επιχειρείται από την κυβέρνηση του Μνημονίου και τους δανειστές της".
Σε δική του ανακοίνωση, το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώ" αναφέρει μεταξύ άλλων: "Οι εργαζόμενοι μας δεν έχουν πληρωθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011, διότι το έλλειμμα του 2011, σύμφωνα και με στοιχεία της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, αγγίζει τα 13 εκατ. ευρώ. Αυτό το έλλειμμα, μαζί με τις ακάλυπτες δαπάνες του Ιανουαρίου του 2012, μας αποκλείει κάθε επιπλέον πίστωση από τους προμηθευτές μας, αφού οι οφειλές μας προς αυτούς αγγίζουν πλέον τα 7 εκατ. ευρώ. Έτσι, είναι δύσκολο να καλύψουμε ακόμα και τις πλέον βασικές ανάγκες και λειτουργίες των μονάδων, καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων των στεγαστικών δομών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων. Επιπλέον, η μη έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, δημιουργεί τον κίνδυνο της εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των νομίμων εκπροσώπων μας, αφού σύμφωνα με τον ν. 3943/11, ο προϊστάμενος του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ μπορεί να ζητήσει την ποινική δίωξη για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου