3.12.2012

Δημόσια κατακραυγή εργαζομένων στην ψυχική υγεία κατά του υπουργείου

αναδημοσίευση από τον Τύπο της Θεσσαλονίκης 

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τεράστια προβλήματα που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζουν τα κέντρα ψυχικής υγείας στη Β. Ελλάδα. Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ), που αριθμεί συνολικά 12 δομές στη Β. Ελλάδα. βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια στο έλεος του Θεού.
Ενώ μέχρι το 2004, χρηματοδοτείτο από την ΕΕ, τα τελευταία 8 χρόνια, η στήριξη του ιδρύματος, πέρασε στο υπουργείο Υγείας και από τότε δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης. «Εδώ και 5 μήνες δεν πληρωνόμαστε, δήλωσε στον «Τ.Θ.», η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Ελισάβετ Πετρίδου, η οποία εξήγησε πως έχει εξασθενίσει η παροχή υπηρεσιών στους ξενώνες και τα οικοτροφεία της πόλης, που φιλοξενούν άτομα με ψυχικές παθήσεις. «Η εταιρία χρωστά χρήματα στους προμηθευτές, στα ενοίκια, ενώ το πετρέλαιο είναι είδος πολυτελείας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα λειτουργικά έξοδα έχουν κοπεί μαχαίρι, ενώ η παροχή υπηρεσιών είναι απογοητευτική.
«Η έλλειψη χρημάτων μας οδηγεί στο να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε 100% το έργο αποκατάστασης. Όταν μιλάμε για ψυχική υγεία, εννοούμε για άτομα τα οποία έχουν χτυπηθεί από τη ζωή. Τώρα, λόγω υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας- που δίνει μόνο το 40% του προϋπολογισμού των χρημάτων- ταλαιπωρούνται διπλά. Από πού θα καλυφθεί αυτό το ποσό;», αναρωτήθηκε η κα Πετρίδου.
Το θλιβερό της υπόθεσης; Οι δομές αυτές, έγιναν για να μπορέσουν αφενός να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και αφετέρου για την αποσυλοποίηση και την αποϊδρυματοποίηση ασθενών στα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία. «Με αυτή την κατάσταση μόνο αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Θα αναγκαστούν να γυρίσουν οι ασθενείς μας στα ψυχιατρεία», δήλωσε και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται ψυχιατρική μεταρρύθμιση χωρίς λεφτά».

Κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα
Το σωματείο εργαζομένων ΕΨΥΚΑ, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου στα διόδια Μαλγάρων, στις 8 το πρωί, για να διαμαρτυρηθεί ια τα προβλήματα του κλάδου.
Η ΕΨΥΚΑ, είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Θεσσαλονίκη λειτουργεί 12 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Βόρειο Ελλάδα, υψηλού και χαμηλού βαθμού προστασίας, στις οποίες φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση, για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη με σκοπό να διασφαλισθεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων αυτών με την ζωή και την δράση της τοπικής κοινωνίας.
Η εταιρία, χρηματοδοτείται 100% από το κράτος και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου