3.31.2012

Σε αδιέξοδο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση λόγω υποχρηματοδότησης

αναδημοσίευση από την Αυγή

του Βασίλη Βενιζέλου
 
Διακόσια πενήντα εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την Ψυχική Υγεία λιμνάζουν και η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), τη στιγμή που 250 ψυχικώς πάσχοντες παραμένουν ακόμη έγκλειστοι στα ψυχιατρικά άσυλα της χώρας και τα αιτήματα ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα εξωτερικά ιατρεία και τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 120%, με την πλειονότητα των αιτημάτων να αφορά περιστατικά κατάθλιψης!

Την ίδια στιγμή, μειωμένη κατά... 55% σε σχέση με το 2011 είναι για φέτος η εγκεκριμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδότηση των κοινοτικών μονάδων Ψυχικής Υγείας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται για φέτος μόλις 40 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ για το 2011, γεγονός το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ υποχρηματοδότησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, ενώ άλλα 12 εκατ. ευρώ δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στους φορείς της αποασυλοποίησης, με βάση τον απολογισμό του 2011.

Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων χθες οι επικεφαλής του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώ" Μεν. Θεοδωρουλάκης και της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) Στ. Στυλιανίδης, με αφορμή το διεθνές συνέδριο με τίτλο "Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης", το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εταιρεία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) και τη διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Τα μέλη του Δικτύου "Αργώ" απέστειλαν χθες εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, με την οποία ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότηση των κοινοτικών μονάδων Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 90 εκατ. ευρώ και να καταβληθούν τα χρεωστούμενα του 2011, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Άντορ Λάζλο έχει αυτές τις ημέρες κύκλο άτυπων επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει μεταξύ άλλων την κατάσταση και την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Δίκτυο "Αργώ" τονίζει μεταξύ άλλων: "Με αυτή την υστέρηση πόρων (σ.σ.: εννοεί 62 εκατ. ευρώ) δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε ούτε το 60% της μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων ούτε τις εισφορές προς το ΙΚΑ ούτε βασικά λειτουργικά έξοδα για τις 216 μονάδες Ψυχικής Υγείας ούτε τις δαπάνες διαβίωσης των 1.500 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, αλλά ούτε να καλύψουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε 35.000 λήπτες των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Οι φορείς του Δικτύου έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για την αδυναμία τους να διαχειριστούν την παρούσα τραγική κατάσταση και για την άμεση απειλή παύσης λειτουργίας πολλών μονάδων, καθώς, όπως διαφαίνεται, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και των επιταγών του Μνημονίου, θα υπάρξει δυσκολία στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. Το υπουργείο Υγείας, με τον υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, έχει τοποθετηθεί θετικά σχετικά για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ, όμως τίποτα δεν έχει γίνει έως σήμερα για την εξεύρεση επιπλέον πόρων. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα υπέρογκα χρέη προς τους προμηθευτές και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί οδηγούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση τις μονάδες με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας και σε συνολική κρίση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου