3.26.2012

Ερώτηση Κριτσωτάκη για τις οφειλές του στα Κέντρα Πρόληψης

.."Στηρίξτε τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων"
.....
«Πρόληψη των Εξαρτήσεων: Προτεραιότητα στα λόγια, τελευταίος τροχός της αμάξης στην πράξη»
..
"Τα 71 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, που λειτουργούν πανελλαδικά, συνεχίζουν να προσφέρουν το πλούσιο και αναγνωρισμένο έργο της Πρωτογενούς Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, παρά τα διαρκή προσκόμματα που η ίδια η Πολιτεία θέτει σ’ αυτό. Οι έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις τους σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς, στρατιώτες και άλλες κοινωνικές ομάδες, διευρύνονται συνεχώς, εξ αιτίας των αυξημένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών, που μεταφράζονται σε αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης.
.

Αποτέλεσμα της απόσυρσης της στήριξης από πλευράς Πολιτείας στο έργο αυτό είναι το χρόνιο θεσμικό πρόβλημα των δομών, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους. Ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών, για το 2010 δεν έχει καταβάλλει εισφορές, ενώ για το 2011 έχει καταβάλει μόλις το 50% των εισφορών του – καθορισμένων από την ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταβάλει την προβλεπόμενη για τον Ιανουάριο του 2012 πρώτη δόση του τρέχοντος έτους. Κατά το ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αυξάνονται διαρκώς, χωρίς τα Κέντρα Πρόληψης να αναπτύσσονται – έστω και με μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις ανάγκες.
 
Επειδή δεν νοείται πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τον Πυλώνα της Πρόληψης ως τελευταίο τροχό της αμάξης, .

Επειδή ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης και βίαιης όξυνσης όλων των αιτιωδών παραγόντων της εξάρτησης (ανεργία, φτώχεια, υποεκπαίδευση, σχολική επιθετικότητα, ενδοοικογενειακή βία, κοινωνικός αποκλεισμός, παραβατικότητα κοκ.) οι παρεμβάσεις πρωτογενούς χαρακτήρα είναι και επιτακτικές για την κοινωνική συνοχή και με υψηλό συντελεστή δυσκολίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης,
.Επειδή, με τα σημερινά δεδομένα, πολλοί εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν μισθούς Μαρτίου, ακριβώς την χρονική περίοδο που τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για τις υπηρεσίες τους συσσωρεύονται και οι παρεμβάσεις πρόληψης βρίσκονται στο απόγειό τους, ιδιαίτερα στην σχολική κοινότητα,.

Επειδή η Υγεία είναι καθολικό κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των πολιτών, ιδιαίτερα μεσούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,
.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
.
1. Ποιο είναι το ακριβές συνολικό ύψος των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο από 01/01/2009 έως σήμερα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, την οποία έχουν συνυπογράψει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, η ΚΕΔΕ, ο ΟΚΑΝΑ και η ΕΕΤΑΑ;
.
2. Θα καταβάλλετε ολόκληρο το ποσό των οφειλών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εισφορές για το Υπουργείο Εσωτερικών στην Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, για το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012 – και άμεσα, ώστε να συνεχίσουν όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες; .

3. Θα φροντίσετε ώστε να συγκληθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με συμμετοχή και των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να συζητηθούν αρμοδίως κρίσιμα για την λειτουργία των δομών ζητήματα, όπως ο προβλεπόμενος από τον ν. 3966/2011 εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης;" αναφέρει στην ερώτηση του ο Βουλευτής.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου