4.19.2012

"Σταματήστε το πλιάτσικο της δημόσιας υγείας και του 18ΑΝΩ"


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ.: 6978741064, 6945833231, 6936828341.   ΦΑΞ: 2265072441, 2273023441.   e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr
                                                                                         Πέμπτη, 12 Απρίλη 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 18ΑΝΩ

Με αγανάκτηση παρακολουθήσαμε την αήθη επίθεση Υπουργείου Υγείας, Διοίκησης ΨΝΑ και γνωστών καθεστωτικών ΜΜΕ εναντίον της Μονάδας Απεξάρτησης 18ΑΝΩ, με την οποία έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα και επί σειρά ετών, ως εργαζόμενοι σε Κέντρα Πρόληψης.
       Αντιλαμβανόμαστε ότι οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι αφιονίζονται όταν δεν μπορούν να βρουν το παραμικρό ψεγάδι σε δημόσιες δομές υγείας, ώστε αφού προπαγανδιστικά το μεγεθύνουν, το στρεβλώσουν και το χρεώσουν στους εργαζόμενους, να ανοίξουν κι άλλο στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» τις πύλες της Υγείας. Από την άποψη αυτή, η περίπτωση του 18ΑΝΩ, μιας δομής με ποιοτικό και ποσοτικό έργο ολκής και διεθνές κύρος, είναι λογικό να τους έχει κάνει έξω φρενών. Ιδιαίτερα την στιγμή που στο Σ/Ν «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ», οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας θέτουν ως αρμοδιότητα του νέου Τμήματος Εξαρτήσεων την «οικονομική υποστήριξη των μη Κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος».  
       Αναφορικά με το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και των κινήσεων του Υπουργείου Υγείας, αναρωτιόμαστε τι απέγινε ο ντόρος περί «αποποινικοποίησης του χρήστη», που νεφελωδώς αναπτύχθηκε από κυβερνητικούς κύκλους το τελευταίο χρονικό διάστημα και κατέληγε πρόχειρα και λαϊκιστικά στην μανιχαϊκή θέση «ο χρήστης είτε θα είναι ασθενής ή θα είναι εγκληματίας» – η οποία μεταφράζεται, εντός των προωθούμενων πρακτικών, στην θέση «ο εξαρτημένος είτε θα καταστέλλεται φαρμακευτικά ή θα καταστέλλεται ποινικά». Ο εξαρτημένος, τελικά, «αποποινικοποιείται» με ποινικοποίηση του θεραπευτικού πλαισίου του;
       Αναρωτιόμαστε, επίσης, τι εννοούσε ο Υπουργός Υγείας, όταν μιλούσε τον Ιούλιο του 2011  (παρεμπιπτόντως στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, που ξεκίνησε την πρόσφατη επίθεση στο 18ΑΝΩ) για «εξτρεμιστές του χώρου [αντιμετώπισης των εξαρτήσεων]», που μάλιστα τολμούσαν και «επέβαλαν άποψη». Μήπως αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις, που αντιστέκονται στην νεοφιλελεύθερη φωτοφάνεια των «μνημονίων» συντριβής της υγείας, δίνουν και «όρκο τιμής» σε καταχθόνια τελετουργικά, πέριξ σάκων με «κλοπιμαία από πλιάτσικο»;
       Τέλος, αναρωτιόμαστε, αν οι επιστημονικές έννοιες «θεραπευτικό πλαίσιο», «σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου», «θεραπευτικό απόρρητο», «εποπτεία επιστημονικής ομάδας», «πρόληψη υποτροπής» είναι αποδεκτές ή, καταρχάς, κατανοητές από τους τεχνοκράτες της πολιτικά διορισμένης Διοίκησης του ΨΝΑ και του Υπουργείου Υγείας.
       Δια προεκλογικού συγκερασμού, τις απαντήσεις δίνουν οι ίδιοι οι νεοσυντηρητικοί της Υγείας: Ο εξαρτημένος ορίζεται ως άρρωστος εγκληματίας (ή τρομοκράτης) και ο «ειδικός» ως επιστήμονας δεσμοφύλακας (ή χαφιές). Οι δε μονάδες απεξάρτησης δέον όπως εμπνευσθούν από τις πρωτοποριακές οργανωτικές αρχές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που ο Υπουργός Υγείας επιχειρεί να ανασύρει από το χρονοντούλαπο μιας από τις πιο κτηνώδεις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, σαν ειδεχθές παράλληλο project χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.
       Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως θα αντισταθούμε σε αυτό το μοντέλο «αντιμετώπισης των εξαρτήσεων». Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους θεραπευόμενους και τους συναδέλφους εργαζομένους του 18ΑΝΩ, στον συλλογικό καθημερινό αγώνα τους για απελευθέρωση από κάθε εξάρτηση, που τα νεοσυντηρητικά «μνημόνια» μανιωδώς σφυρηλατούν πάνω στις συνειδήσεις, τα συναισθήματα, τις ζωές μας. 
Με την δουλειά και τους κοινούς αγώνες μας να σπάσουμε τον «όρκο τιμής» των νεοσυντηρητικών εξτρεμιστών στα «μνημόνια» κοινωνικής καταστροφής

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου