9.12.2012

Κοινή ανακοίνωση Σωματείων στην Ψυχική Υγεία

Συνάδελφοι,

Ήδη από το 2006, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία αντιμετωπίζουμε πολύμηνες καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών. Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το μνημόνιο και την οικονομική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή: ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία για φέτος μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με τον περσινό, πράγμα που σημαίνει πως από τον Ιούνιο δουλεύουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα πληρωθούμε.
Εργαζόμενοι και λήπτες είμαστε τα θύματα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, για να αποπληρωθεί το «χρέος» στους δανειστές μας, στους Έλληνες και ξένους τραπεζίτες-τοκογλύφους και την Τρόικα. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οδηγείται στην κατάρρευση.
 
Ως εργαζόμενοι συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 13/9 που καλεί το Δίκτυο. Όμως το ότι υπερασπιζόμαστε τις υπηρεσίες μας, τα δικαιώματά μας και τους ασθενείς δε σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με όσους εργοδότες κάνουν καταχρηστικές απολύσεις, μετατρέπουν συμβάσεις εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, συρρικνώνουν μονάδες και υπηρεσίες και παραδίδουν μονάδες στο υπουργείο, αδιαφορώντας για τις τύχες εργαζομένων και ασθενών, όπως το Περιβολάκι. Όλα αυτά τα καταγγέλλουμε και απαιτούμε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο από το ΥΥΚΑ. Εναντιωνόμαστε όμως στην απαξίωση των δομών και της δουλειάς μας συνολικά με αφορμή τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς που στην ουσία στερεί στις υπηρεσίες ζωτική χρηματοδότηση μέσα από βάρβαρες περικοπές.
 
Στη σημερινή (12/9) συνάντηση που είχαμε οι εκπρόσωποι σωματείων πανελλαδικά στο ΥΥΚΑ με την υφυπουργό Σκοπούλη, ήμασταν στο ίδιο έργο θεατές, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα από τα αιτήματά μας. 
 
Αν δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των ασύλων, να έχουμε δουλειά, να προστατεύσουμε τις υπηρεσίες μας, χρειάζεται συντονισμένη δράση στην ψυχική υγεία και σε όλη την υγεία σε συνέχεια των περσινών μας αγώνων μαζί με τα σωματεία της Ειδικής Αγωγής, της Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και τα νοσοκομεία. Όπως απαιτούμε να υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας γιατί κάποιοι τις χρειάζονται έτσι πρέπει να απαιτούμε να υπάρχει συνολικά δημόσια και δωρεάν υγεία που μπορεί να χρειαστεί κάποιος δικός μας ή και εμείς οι ίδιοι.

  • Να παρθεί πίσω η μνημονιακή περικοπή του 55% που καταδικάζει τις δομές μας σε κατάρρευση.
  • Όχι στην εφαρμογή του μισθολογίου που με απόφαση του πρώην υφυπουργού Μ. Μπόλαρη περικόπτει μισθούς ακόμα και των 1000, 900 και 800 ευρώ.
  • Καμία απόλυση, εντατικοποίηση της δουλειάς μας – προστασία και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς την κοινότητα.
  • Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει – Τακτική και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας – Κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών με νέο προσωπικό.
  • Η δέσμευση για ακύρωση του νόμου Λοβέρδου για τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών και των αναπήρων να επικυρωθεί με υπουργική απόφαση
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες αποκατάστασης για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη. 
  • Τακτική χρηματοδότηση του συνόλου των πραγματικών αναγκών στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σχεδιασμός και έλεγχος της χρηματοδότησης από το σύνολο των φορέων που τους αφορά.
  • Για ένα ενιαίο σύστημα Υγείας και Ψυχικής Υγείας πραγματικά δημόσιο και δωρεάν που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας με την αποφασιστική συμμετοχή εργαζομένων και ληπτών στις αποφάσεις και τη διαχείρισή του μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας με εκλεγμένους και άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους.


Την Παρασκευή 14/9 το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση στο ΕΚΑ στις 16.30
 

Αμέσως μετά στις 18.30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Συντονιστικό εργαζόμενων και σωματείων στην Ψυχική Υγεία, την Ειδική Αγωγή και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων

 

Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ)

Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι

Σωματείο Εργαζομένων ΠΕΨΑΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου