4.30.2012

Κάλεσμα του ΣΕΨΑΕΚΟ σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά


Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)
Διεύθυνση: Ζωοδ. Πηγής 113Β, τηλ. 6977177173, 6978697033, email: psi_somatio@yahoo.gr

Αθήνα, 27 Απριλίου 2012




Κάλεσμα σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την ψήφιση του τελευταίου μνημονίου, δεν πρέπει πλέον να υπάρχει καμία αμφιβολία: Η κυβέρνηση τρόικας – τραπεζιτών έχει ως μοναδικό σκοπό την εξαθλίωση των εργαζομένων, τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που δήθεν θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που εγγυώνται είναι την αποπληρωμή των δανειστών της χώρας.

Η κατάσταση στον χώρο της ψυχικής υγείας είναι εξίσου τραγική. Με ήδη περικομμένο το 45% των προϋπολογισμών των μονάδων, το μέλλον των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που λειτουργούμε κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή. Παρότι η απερχόμενη πολιτική ηγεσία υποσχόταν ότι καμιά δομή δεν θα κλείσει, το μόνο μέτρο που είδαμε είναι η κατάσχεση των συντάξεων των ενοίκων μας για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των μονάδων στις οποίες φιλοξενούνται, μια ανήθικη και παράνομη προσπάθεια να πληρώσουν τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οι αγώνες των εργαζομένων της ψυχικής υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων απέτρεψαν προσωρινά τις περικοπές που θα μας οδηγούσαν στο κλείσιμο. Οι δεκαπέντε ημέρες της κατάληψης στο υπουργείο υγείας το Φεβρουάριο από τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή, ανέδειξαν ευρύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως θεραπευτές και στάθηκαν αφορμή να συναντηθούμε με χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και  συναδέλφους από το χώρο μας και άλλους κλάδους. Ο κίνδυνος όμως δεν πέρασε: οι συνθήκες απαιτούν την εγρήγορση και την κινητοποίηση όλων μας. Ας είναι η Πρωτομαγιά η απαρχή νέων συντονισμένων και κοινών αγώνων, ώστε να ανατραπούν οι πολιτικές που συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων συμμετέχει και καλεί τα μέλη του στις αυριανές διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας είναι στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Κοτζιά, η προσυγκέντρωση της Αυτόνομης Παρέμβασης και του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις 10 π.μ. στη συμβολή της πλατείας Ομονοίας και της οδού Αθηνάς, και τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο.

Για το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ

Η Πρόεδρος                                                                     Ο Γραμματέας

Αγγελική Συλλιγαρδάκη                                                        Δημήτρης Ταγκλής



Ψήφισμα για την κατάληψη στον ΟΚΑΝΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ.: 6978741064, 6945833231, 6936828341.   ΦΑΞ: 2265072441, 2273023441.   e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

                                                                                                                Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ

Δυο μέρες μετά τον διθυραμβικό «απολογισμό έργου 2010-2012» που η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επιφύλαξε στον εαυτό της, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού με κεντρικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια περίπου. Προφανώς, για τους υλοποιητές των «μνημονίων»-μνημείων νεοσυντηρητισμού, ως «επιτυχές έργο» λογίζεται η λειτουργία υπηρεσιών υγείας με προϋπολογισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και, συνεπώς, την δημόσια υγεία. Και, επιπλέον, στην βάση «ατομικών» συμβάσεων, κατά το θεμελιώδες φιλελεύθερο ιδεολόγημα της «ατομικής επιλογής»: «επίλεξε» αν θα δουλεύεις για ένα ξεροκόμματο, το μέγεθος του οποίου θα καθορίζουμε αυθαίρετα εμείς - οι εργοδότες σου- ή αν θα μείνεις άνεργος.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει εισάγει διάταξη σε νόμο για τους… «Ένοπλους Φρουρούς στα Εμπορικά Πλοία» (22/03/2012), σύμφωνα με το οποίο ο ΟΚΑΝΑ έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει  με «μπλοκάκι» γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Ήδη, λοιπόν, υφίσταται το νομικό πλαίσιο, που θα ρίξει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στον πάτο – ένας μαγνήτης για το βούλιαγμα όλων των εργαζομένων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο επίπεδο δουλοπάροικων «εργοληπτών».

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους του ΟΚΑΝΑ, με τις διαθέσιμες δυνάμεις μας. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να ικανοποιήσουν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπή εργασία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα αιτήματα όλων των εργαζόμενων τάξεων του τόπου και το παλλαϊκό αίτημα για δωρεάν, ποιοτικές και κοινωνικά αποτελεσματικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.


Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών ούτε «ορίζεται» ούτε «λύνεται» με υποταγή στα μισάνθρωπα κελεύσματα των διεθνών κερδοσκόπων.

Αντίσταση, Ενότητα, Αλληλεγγύη για την Κοινωνική Χειραφέτηση, για την Ζωή.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Φυλακισμένη στον Κορυδαλλό η ψυχιατρική μεταρρύθμιση


αναδημοσίευση από την Καθημερινή 


Της Λινας Γιανναρου

Εγκλειστοι γυμνοί στην απομόνωση, τοίχοι και δάπεδα φθαρμένα και εμποτισμένα με υγρασία, παγωμένα κελιά, υπεράριθμοι κρατούμενοι και τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό. Σύμφωνα με εμπιστευτικό πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», από τις βαριές πόρτες του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν πέρασε ποτέ.
Μολονότι από το 2009 έχει ψηφιστεί νόμος που εντάσσει το ΨΚΚ στο ΕΣΥ, αναβαθμίζοντας σαφώς τη νοσηλειακή του ταυτότητα έναντι της φυλακτικής, μέχρι σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή του. Ετσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας διοίκησης, οι συνθήκες που επικρατούν στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού παραπέμπουν περισσότερο σε φυλακή-άσυλο, παρά σε σύγχρονο θεραπευτικό κατάστημα.
Η επίσκεψη του κλιμακίου της Ειδικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, κατόπιν εγκρίσεως του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ανάλογα αιτήματα του φορέα τα προηγούμενα χρόνια (2007 και 2008) είχαν απορριφθεί. Οπως διαπιστώθηκε, εκτός του σαραβαλιασμένου περιβλήματος του ΨΚΚ, στο κτίριο οι τρόφιμοι ασφυκτιούν. Παρότι δυναμικότητας 160 τροφίμων, κρατούνται 300 άτομα, που συνωστίζονται ανά τριάδες σε κελιά εμβαδού 11 τ.μ. ή ανά δεκάδες σε μεγαλύτερους θαλάμους 23 ή 34 τ.μ. Μολονότι λειτουργούν και «ευπρεπέστεροι» θάλαμοι σε ανακαινισμένες πτέρυγες, τα κριτήρια τοποθέτησης των κρατουμένων σε αυτές είναι αδιευκρίνιστα.
Ολα τα κελιά διαθέτουν WC το οποίο όμως βρίσκεται σε κοινή θέα, ενώ τα κλινοσκεπάσματα και ο λοιπός εξοπλισμός είναι φθαρμένος ή ημικατεστραμμένος. Στα κελιά δεν υπάρχουν φοριαμοί, έτσι τα ρούχα κρέμονται στους τοίχους. Οπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, οι γυναίκες (μόλις τέσσερις έναντι 295 ανδρών) κρατούνται σε ξεχωριστό τμήμα του υπογείου, με άνδρες φύλακες.

Τα «μπλε κελιά»Στο υπόγειο λειτουργούν τα λεγόμενα «μπλε κελιά», θάλαμοι απομόνωσης με πόρτα και τοίχους επενδυμένους με μαλακό υλικό και δάπεδο από τσιμέντο. Δεν διαθέτουν κρεβάτι, ούτε καν στρώμα. Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής, σε δύο από αυτά τα κελιά βρίσκονταν δύο ολόγυμνοι άνδρες. «Στη θέα των επισκεπτών έκρυβαν με τα χέρια τους (προφανώς από συστολή) τα γεννητικά τους όργανα», αναφέρεται στο πόρισμα.
Μολονότι πρόκειται για νοσοκομείο κρατουμένων, στο ΨΚΚ ισχύουν όλοι οι κανόνες των φυλακών: οι κρατούμενοι-νοσηλευόμενοι κλειδώνονται υποχρεωτικά στα κελιά τους από τις 12.15 μ.μ. - 3.00 μ.μ. και από τις 8.30 μ.μ. - 7.30 π.μ. Υπάρχει επίσης περιορισμένο επισκεπτήριο για τους συγγενείς σε χώρο ασφαλείας όπου η σωματική επαφή δεν είναι εφικτή.
Ολοι οι χώροι κράτησης είναι ψυχροί. Το κάπνισμα επιτρέπεται παντού, ενώ δεν υπάρχουν πουθενά κάμερες για την επιτήρηση των κρατουμένων-νοσηλευόμενων. Οπως διαπιστώθηκε, το φαγητό είναι επαρκές σε ποσότητα και σύμφωνα με τους κρατούμενους εύγευστο. Για λόγους ασφαλείας, όμως, όπως ενημέρωσε η διοίκηση την Επιτροπή, δεν λειτουργεί τραπεζαρία. Οι τρόφιμοι τρώνε στα κελιά τους ή σε τραπεζάκια ή όταν αυτά είναι σπασμένα, στα γόνατα.
Οι σημαντικότερες ελλείψεις ωστόσο αφορούν το προσωπικό. Μολονότι προβλέπονται οκτώ θέσεις ψυχιάτρων κι ενός παθολόγου, όλες παραμένουν κενές. Το κενό συμπληρώνεται με 6-8 εξωτερικούς ψυχιάτρους που επισκέπτονται το ψυχιατρείο δύο ημέρες την εβδομάδα. Οι νοσηλευτές είναι τρεις, εκ των οποίων μία γυναίκα (έξι προβλεπόμενες θέσεις), αλλά χρέη νοσηλευτού εκτελούν και επτά φύλακες.

Οι διαγνώσειςΔεν είναι τυχαίο ότι όταν το κλιμάκιο της Ειδικής Επιτροπής εξέτασε τυχαία κάποιους φακέλους κρατουμένων-νοσηλευόμενων διαπίστωσαν ότι όλοι ενημερώνονταν από τον ψυχίατρο από αραιά έως πολύ αραιά χρονικά διαστήματα και με τρόπο λακωνικό. «Ως προς τις διαγνώσεις, τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, φαίνεται όμως ότι περίπου οι μισοί κρατούμενοι-νοσηλευόμενοι είναι εξαρτημένοι χρήστες ουσιών. Στους υπόλοιπους, επικρατούσα διάγνωση είναι η ψύχωση. Περίπου το 1/3 του συνόλου έχουν μεταχθεί από άλλη φυλακή για ψυχιατρική εκτίμηση (απειλή αυτοκτονίας κ.ά.).
Εκτός από την εφαρμογή του Ν. 3772/2009 που θα μετατρέψει το ΨΚΚ από φυλακή σε ειδικό θεραπευτικό ίδρυμα, η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συνιστά μεταξύ άλλων την άμεση ένδυση των εγκλείστων και την καθημερινή επίσκεψη ψυχιάτρου στα «μπλε κελιά», την επέκταση της γυναικείας πτέρυγας και τη στελέχωσή της με γυναικείο φυλακτικό προσωπικό και την άμεση προκήρυξη θέσεων ψυχιάτρων.
Για την αποσυμφόρηση του ΨΚΚ προτείνεται επίσης ο περιορισμός των μεταγωγών από άλλες φυλακές για ήσσονα προβλήματα ψυχικής υγείας (όπως αϋπνίες) και η ψυχιατρική εκτίμηση όλων όσοι έχουν υπερβεί την εξάμηνη κράτηση.

4.29.2012

Κατάληψη των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
                 ΟΚΑΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 11 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ και FAX: 210 8827514
Αθήνα, 28.04.2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ


  • Η απορρόφηση της λίστας που με τυμπανοκρουσίες προαναγγέλθηκε ότι θα ολοκληρωθεί τον Οκτώριο του 2011, παραπέμφθηκε για τον Νοέμβριο του 2011, για το τέλος του 2011, για το τέλος του χειμώνα του 2012 και τώρα για τον Αύγουστο του 2012. Η λίστα δεν απορροφήθηκε - αλλά ο υπουργός όλους αυτούς τους  μήνες «έχτιζε» το προφίλ του αδιαφορώντας για την ουσία..
  • Οι μονάδες υποκατάστασης στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά «δεν θα έκλειναν, διότι σε όλο τον κόσμο οι μονάδες πρέπει να βρίσκονται εκεί που βρίσκεται το πρόβλημα, δηλαδή στο κέντρο των πόλεων». Τελικά έκλεισαν καταργώντας 1427 (!!!) θέσεις θεραπείας και αφήνοντας ανεκμετάλλευτα εξοπλισμένα κτίρια του ΟΚΑΝΑ να ρημάζουν, χωρίς προοπτική αξιοποίησης.
  • Οι νέες μονάδες λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία αλλά μακριά από αυτά: περιφραγμένες με κάγκελα από παντού για να μην έρχεται κανείς σε επαφή με τα «μιάσματα», δίπλα σε νεκροτομεία και χώρους απορριμάτων. Με έναν ψυχίατρο ανά δομή (αν και υπάρχουν και μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει γιατρός παρά μόνο μια ή δυο φορές την εβδομάδα), με έναν παθολόγο μια ή καμία φορά την εβδομάδα (την ώρα που το AIDS έχει αυξηθεί κατά 1240%, η κίρρωση από χρόνια ηπατίτιδα σκοτώνει τους εξαρτημένους και οι δομές και παροχές υγείας συρρικνώνονται), με νοσηλευτές και θεραπευτές που δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες των προγραμμάτων. 
  • Ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ήταν «ανεπίτρεπτες» για την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ το 2010,  γι΄αυτό και απέλυσε ουσιαστικά το προσωπικό που είχε προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση - η ίδια Διοίκηση το 2012 πανηγυρίζει για την νομοθετική θεσμοθέτησή τους και για τη δυνατότητα που της δίνεται να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές και θεραπευτές με μπλοκάκι.
  • Οι εργαζόμενοι «χωρίς την αδιάλειπτη ‘ψυχή τε και σώματι’ παρουσία των οποίων, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτε» (όπως η ίδια η Διοίκηση ομολογεί στον Απολογισμό Έργου της Διετίας 2011-2012), παραμένουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για πάνω από 3 χρόνια. Η Διοίκηση με πρωτοφανή σκληρότητα όχι μόνο αρνείται να υπογράψει ενώ γνωρίζει τις επιπτώσεις που αυτό έχει για τους εργαζόμενους, αλλά με δεσποτισμό που δεν αρμόζει σε έναν Οργανισμό που ασχολείται με θεραπεία και υποστήριξη ατόμων που πάσχουν, απαξιεί ακόμα και να συναντήσει τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων.

Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αντί να αναγνωρίσει την υπερπροσπάθεια και το έργο των εργαζομένων εξασφαλίζοντάς τους με την υπογραφή σύμβασης πριν τις 14 Μαΐου οπότε λήγει η προθεσμία, ουσιαστικά επιθυμεί να τους καταδικάσει στην ανασφάλεια, την φτώχεια και την επαγγελματική εξουθένωση, υπηρετώντας πιστά τις επιταγές της Τρόικας, της κυβέρνησης και του Υπουργού.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Αυτή η τεράστια καθημερινή προσπάθεια μας μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες μας κάνει ακόμη πιο αποφασισμένους και μαχητικούς:
 Δεν παρακαλούμε. Διεκδικούμε.
Δεν θέλουμε συγχαρητήρια, ούτε επαίνους.
Θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μας – ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας για τους εξαρτημένους.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, με απόφασή της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων της Αθήνας, προχωρήσαμε στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, με κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού.

Σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, 12μεσ. στα κατειλημμένα γραφεία του ΟΚΑΝΑ.


ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

4.23.2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
     Η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που αποτελείται από τους εργαζόμενους και τη Διευθύντρια του 18 Άνω Κατερίνα Μάτσα γνωρίζουμε πολύ καλά τη θέση και το ρόλο που μας αναλογεί στην παρούσα ιστορική συγκυρία.
     Ξέρουμε ότι κρατάμε ζωντανή τη δημόσια, δωρεάν απεξάρτηση προσβάσιμη και αποτελεσματική για κάθε εξαρτημένο από ουσίες πολίτη αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και την οικονομική του κατάσταση.
     Ξέρουμε ότι δίνουμε ζωή σε κάθε εξαρτημένο που θέλει να απελευθερωθεί από τον καταναγκασμό ΚΑΘΕ εξάρτησης από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ουσία κατακτώντας έτσι με πολύ κόπο τη θέση του ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες που μάχονται, αντιστέκονται και διεκδικούν.
    Έχουμε καταλάβει επίσης ότι αυτό είναι κάτι που απεχθάνονται οι κρατούντες. Κάνουν ό,τι μπορούν για να το καταστείλουν. Πρόσφατο παράδειγμα η κατάφορη παραβίαση του θεραπευτικού πλαισίου από την εισαγγελική παραγγελία για ΕΔΕ στη Μονάδα Απεξάρτησης.
   Δίνουμε καθημερινά μάχη ενάντια στο θάνατο. Λέτε να τρομάζουμε τόσο εύκολα κ. Λοβέρδο;
     Αν ήταν έτσι τα πράγματα δε θα ήμασταν σε αυτό τον εργασιακό χώρο με δράση και συνέπεια 23 περίπου χρόνων. Σε αυτό το χώρο του κατασυκοφαντημένου δημόσιου τομέα εργαζόμαστε νιώθοντας στο πετσί μας τη δυστυχία αυτών που καταβεβλημένοι αναζητούν την προοπτική σε ένα κόσμο που εσείς και οι συνεργάτες σας φροντίζετε να κάνετε όλο και πιο ζοφερό, βυθισμένο στη φτώχια, την ανεργία, την αρρώστια και την αμορφωσιά.  
    Δουλεύουμε φορώντας μπουφάν σε κρύα γραφεία χωρίς είδη πρώτης ανάγκης για την εργασία μας και τους θεραπευόμενους.
    Δουλεύουμε με μισθούς πείνας υπό την ανασφάλεια χιλιάδων απολύσεων.
    Δουλεύουμε υπό το καθεστώς τρομοκρατίας σε μια πόλη που οι ατομικές ελευθερίες καταργήθηκαν  και ο φασιστικός λόγος κατά των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού έχει γίνει επίσημος λόγος του κράτους.
   Δουλεύουμε μέσα στο σύστημα της μέχρι πρότινος δημόσιας υγείας. Εμείς μπορούμε να βεβαιώσουμε γραπτώς, ενόρκως ή όπως αλλιώς επιθυμείτε ότι οι βαριοπούλες των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής σας γκρεμίζουν τα νοσοκομεία, βανδαλίζουν τα νοσοκομειακά εργαστήρια και φαρμακεία, πυρπολούν τις δομές πρόνοιας και πλιατσικολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ξέρουμε να παλεύουμε με το θάνατο, για τη ζωή και την ελευθερία.
Ξέρουμε να βγαίνουμε νικητές
Εργαζόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω

Υστερόγραφο για τους ανήσυχους κι επιμελείς εισαγγελείς αυτής της χώρας: Όταν κανείς έχει πολύ δουλειά πρέπει να βάζει προτεραιότητες για να μην οδηγηθεί σε υπερκόπωση (burn-out). Πριν την έρευνα στο 18 ΑΝΩ καλό θα ήταν λοιπόν να  ολοκληρώστε πρώτα το έργο σας σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, την προμήθεια οπλικών συστημάτων,την υπερκοστολόγηση των δημοσίων έργων, το Βατοπέδι, το ξεπούλημα δημοσίων φορέων, κλπ,  κλπ.

Επίσκεψη Προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Κέντρο Πρόληψης Κεφαλονιάς "ΑΠΟΠΛΟΥΣ": "Χρειάζεται να φωνάζουμε για τα αυτονόητα"

 
Τα προβλήματα γιατρών και εργαζομένων άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.
...
Ο πρόεδρους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., εν αρχή επισκέφτηκε το Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Απόπλους», όπου άκουσε από τον κοινωνιολόγο Ανδρέα Μαρούλη και του συνεργάτες του να αναλύουν τον σκοπό και τη φιλοσοφία του κέντρου.
 
 
Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής
..
Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου κ. Δημήτρη Αυγουστάτο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να πείσει τους εργαζομένους να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας, λαμβάνοντας την αρνητική απάντηση του προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ...

Εδώ όλη η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τους συναδέλφους: mp3

18 ΑΝΩ: Όχι «ομερτά», κ. Υπουργέ. Θεραπεία.

 
από το UNFOLLOW
 
Σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Μονάδας Απεξάρτησης 18ΑΝΩ ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα. Όμως τα γεγονότα είναι διαφορετικά από όσα υποστήριξαν τα ΜΜΕ. Και τα πραγματικά αυτά γεγονότα δεν δείχνουν παραπτώματα στη λειτουργία της επιστημονικά έγκυρης Μονάδας Απεξάρτησης αλλά μια συντονισμένη επίθεση, με αρωγό τα φίλια ΜΜΕ, εναντίον όσων αντιστέκονται στην πολιτική του υπουργείου Υγείας να καταργήσει τα «κλειστά» προγράμματα κοινωνικής επανένταξης και να τα αντικαταστήσει με την χορήγηση υποκαταστάτων.


Για «κλοπιμαία» που βρέθηκαν στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ έκαναν λόγο τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα του Τύπου, προ ημερών, καλώντας το κοινό να μπει σε υποψίες για την εντιμότητα ενός από τους πιο καταξιωμένους και ευυπόληπτους φορείς στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Το δημοσίευμα του Βήματος, λόγου χάρη, στις 7 Απριλίου, είχε τίτλο «Εισαγγελική έρευνα για κλοπιμαία στο 18 ΑΝΩ – Αφορά σάκους που προέρχονταν από το πλιάτσικο της 12ης Φεβρουαρίου». Από το άρθρο της αρμόδιας συντάκτριας  για το υπουργείο Υγείας, Έλενας Φυντανίδου, μάθαμε ότι το θέμα είχε ανακύψει μόλις πριν κάποιες ώρες, ύστερα από σχετική αναφορά του δημοσιογράφου Ιορδάνη Χασαπόπουλου, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με αυτό και άλλα παρόμοια δημοσιεύματα, η υπόθεση είχε ως εξής: Νοσηλεύτρια του δημόσιου, «στεγνού» (άνευ υποκαταστάτων) και «κλειστού» (εθελοντική επικέντρωση στη θεραπεία, χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες) προγράμματος απεξάρτησης, είχε καταγγείλει εγγράφως στον διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, όπου υπάγεται το 18 ΑΝΩ, τον εντοπισμό «κλοπιμαίων στην μονάδα απεξάρτησης που προέρχονταν  από το πλιάτσικο στα λεηλατημένα καταστήματα της Αθήνας». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες καταγγελίες, «η υπεύθυνη του προγράμματος (σ.σ.: άνευ ονόματος) εφέρετο να έχει καλέσει, στη συνέχεια, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να δώσουν όρκο τιμής ότι δεν θα αποκαλυφθεί το περιστατικό». «Ομερτά», όπως καταλόγισαν στη συνέχεια άλλα δημοσιογραφικά site – μολονότι κανένας από τους αποκαλυπτικούς αυτούς δημοσιογράφους δεν το έκρινε σκόπιμο να μπει στον κόπο να ζητήσει εξηγήσεις από οποιονδήποτε υπεύθυνο του προγράμματος.
Για την «ομερτά» ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μας ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσης την ίδια κιόλας μέρα –για την ακρίβεια λίγες ώρες μετά την εκπομπή του Σαββάτου– ότι διατάχθηκε ΕΔΕ «με το ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου», ενώ επιβεβαίωσε την προαναγγελθείσα από την δημοσιογράφο εισαγγελική έρευνα «για το ποιοι φιλοξενούνται εκεί μέσα και ποιοι είναι αυτοί, γιατί είναι τέσσερα συγκεκριμένα  άτομα, ποιοι κάνουν το πλιάτσικο, ποιοι χτυπάνε, τρομοκρατικές ομάδες, τελοσπάντων…».
Οι εξηγήσεις που δεν ζητήθηκαν

Διαμαρτυρία πρώην εργαζομένων στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις"

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ «Η ΘΕΤΙΣ» 
Ο Αχιλλέας Βασιλικόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” επί δεκατέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα έντεκα ως επιστημονικά υπεύθυνος, απολύθηκε από την ΕΠΑΨΥ για λόγους “χημείας” στις 10 Απριλίου 2012. Όλοι εμείς οι επί σειρά ετών εργαζόμενοι στο “Θέτις” νιώθουμε την ηθική υποχρέωση απέναντι στον κο Βασιλικόπουλο και τους ενοίκους του “Θέτις”, να καταθέσουμε δημοσίως την εμπειρία μας από την συνεργασία μας μαζί του στη λειτουργία του Ξενώνα και την άποψή μας για την απόλυσή του.
Το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβρη του 1993, στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ Λέρου, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και από τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.).
 Εμείς, που εργαστήκαμε για αρκετά χρόνια και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο “Θέτις”, και συνεργαστήκαμε με τον κο Βασιλικόπουλο, διαβεβαιώνουμε διαχρονικά την υποδειγματική λειτουργία του Ξενώνα, η οποία ήταν πάντα πρωτοπόρα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα των ενοίκων. Παράλληλα, το Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” έχει λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης φοιτητών, εθελοντών και νέων επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά / Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Φορείς Ψυχικής Υγείας (Κρατικούς και Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα).
Η συνεργασία μας με τον κο Βασιλικόπουλο υπήρξε πολύτιμη, καθώς ο ίδιος, με χρόνια εμπειρίας στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, μας εκπαίδευσε και μας εμφύσησε μια κουλτούρα για το κίνημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Είχαμε ως μέλη της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας όχι μόνο το περιθώριο αλλά και την ενθάρρυνση να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και να συν-διαμορφώνουμε τον τρόπο λειτουργίας του Ξενώνα, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες και την εξέλιξη των ενοίκων του. Μέσα από την εμπειρία της δουλειάς μας στο Κοινοτικό Σπίτι “Η Θέτις” αναγνωρίσαμε και εμείς ότι ο τρόπος λειτουργίας μιας κοινοτικής δομής αποτελεί μια δυναμική πορεία εξέλιξης που συν-διαμορφώνεται από θεραπευτές και θεραπευόμενους και δεν μπορεί να περιορίζεται στην κάθετη ιεραρχία ή/και σε “άκαμπτους” κανόνες.
Για τους παραπάνω λόγους:
Καταδικάζουμε την απόλυσή του. 
Υποστηρίζουμε την συνέχιση του έργου του. 
Στηρίζουμε του συναδέλφους του Κοινοτικού Σπιτιού "Η Θέτις". 
Καλούμε τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως εποπτεύουσα αρχή, να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, να εξασφαλιστεί η συνέχεια του σημαντικού έργου του Κοινοτικού Σπιτιού «Η Θέτις» και να προστατεύσει το χώρο από παρόμοιες ενέργειες. 
ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ «Η ΘΕΤΙΣ» 
Δεμέναγα Μαριάντζελα, ψυχολόγος, εικαστική θεραπεύτρια
Κωστάκη Χάρις, κοινωνική λειτουργός 
Λαΐου Χαρά, εργοθεραπεύτρια 
Μαραγκίδη Μαρία, ψυχολόγος, πρώην υπεύθυνη ΚΣ “Η Θέτις” 
Μαρκάκη Αθηνά, ψυχολόγος – επισκέπτρια υγείας 
Μπόγρη Μαίρη, γενικών καθηκόντων 
Παλαιολόγου Δημήτρης, κοινωνικός φροντιστής 
Πάντας Φώτης, νοσηλευτής 
Ρωμανού Όλγα, ψυχολόγος 
Σέρρας Διονύσης, ψυχολόγος 
Σπάλα Κωνσταντίνα, κοινωνική λειτουργός 
Σουβαλίδου Σία, ψυχολόγος 
Στουργιώτη Δήμητρα, ψυχολόγος 
Τριανταφυλλίδου Σοφία, κοινωνική λειτουργός 
Τρομπούκης Παναγιώτης, φροντιστής 
Τσιώνη Μάρθα, ψυχολόγος 
Φιλίνδρα Ράνια, ψυχολόγος 
Χουλιάρας Δημήτρης, νοσηλευτής 
Χούτας Γιώργος, νοσηλευτής 
23.04.2012