3.31.2013

Ενημέρωση από υπουργείο 28/03/2013



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 28/03/2013


Την Πέμπτη 28/03 εκπρόσωποι σωματείων συναντήθηκαν με την υφυπουργό υγείας Φ.Σκοπούλη.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή το μόνο που δρομολογείται κανονικά είναι η καταβολή στους φορείς του β’ τριμήνου του 2013(9,9εκ.). Επίσης θα δοθούν(ούτε εδώ έγινε συγκεκριμένη χρονική αναφορά) 1,3εκ από το 2% των προμηθειών των νοσοκομείων. ΔΕΝ έχει υπογραφεί σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υφυπουργός δήλωσε άγνοια για το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής και της διάθεσης των χρημάτων από ΕΣΠΑ τα οποία όσο δεν επέρχεται συμφωνία παραμένουν κλειδωμένα.

Το ποσό των 120εκ. που αυτή τη στιγμή αφορά στα ΕΣΠΑ για την αναχρηματοδότηση περιλαμβάνει τόσο τα ΝΠΔΔ(πχ. ψυχιατρικά νοσοκομεία) όσο και τα ΝΠΙΔ της Ψυχικής Υγείας για τα επόμενα 3 χρόνια(2013, 2014, 2015).

Για το αίτημα που έχει γίνει προς το γενικό λογιστήριο άμεσης καταβολής μεγαλύτερου μέρους από τον κρατικό προϋπολογισμό(50 αντί 25%) ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου(27/03), δήλωσε άγνοια. Χαρακτηριστικά είπε «...δεν χειρίζομαι εγώ τα λεφτά. Θα κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται. Έπρεπε να είχε λυθεί το θέμα το Μάρτιο αλλά δεν έγινε τίποτα».
Η υφυπουργός καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης μιλούσε για τα προβλήματα της Ψυχικής Υγείας σα να ήταν αρμοδιότητα κάποιου άλλου δηλώνοντας πλήρη αδυναμία να πιέσει παραπάνω.

Ξέφυγε σε μια στιγμή ότι «...εγώ θα μπορούσα να δώσω και το 100% αλλά δε γίνεται...». Σε ερώτηση των σωματείων γιατί δεν γίνεται είπε ότι τότε δεν θα έμενε τίποτα για το β’ εξάμηνο του 2013 και τι θα κάνουμε αν δεν δοθούν τα χρήματα της Ε.Ε. Άρα τίποτα δεν είναι σίγουρο όσο και αν θέλουν να το παρουσιάζουν έτσι για να κερδίσουν χρόνο. Είναι λοιπόν θέμα πολιτικής απόφασης να δοθούν άμεσα τα χρήματα όμως δεν προχωράνε σε αυτό και επιμένουν στο βασανιστήριο της σταγόνας.

Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από εργαζόμενους και σωματεία και τους ελέγχους που έχει αναγγείλει το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά τίποτα. Και πάλι σύμφωνα με την υφυπουργό για αυτό φταινε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί(ΣΕΥΠ, ΕΔΟΔΕ) που δεν έχουν προσωπικό. Εξακολουθούν δηλαδή να συνεργάζονται με τους φορείς που έχουν καταγγελθεί και ελέγχουν για κακοδιαχείριση...χωρίς όμως να μπορούν να τους ελέγξουν.

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε ότι με απόφαση και υπογραφή Καλλίρη(γ.γ. υπουργείου), όλοι οι εργαζόμενοι εντασσόμαστε αναδρομικά στο Ενιαίο Μισθολόγιο από 01/01/13. Αυτό σημαίνει απώλεια των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος άδειας-δύο μισθοί κάτω δηλαδή-αλλά και απώλεια επιδομάτων(πχ. επίδομα γάμου). Δεν σημαίνει όμως βέβαια την ίδια στιγμή ένταξη στην ενιαία αρχή πληρωμών, δηλαδή έγκαιρη καταβολή μισθών. Έτσι κόβονται αμέσως-αμέσως περίπου 12-13εκ. το χρόνο από την Ψυχική Υγεία.

Το υπουργείο δια στόματος υφυπουργού δηλώνει ότι σκοπός είναι να αλλάξει ολοκληρωτικά ο τρόπος υπολογισμού της χρηματοδότησης με πλαφόν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα 40εκ. ετησίως. Τα υπόλοιπα θα έρχονται από το ΕΣΠΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και όπως χαρακτηριστικά είπε η υφυπουργός «...δεν ξέρω παιδιά, να βρουν από την κοινότητα χρήματα, να δούμε και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που χρειάζεται να είναι πιο ελαστική η εργασία τους, σήμερα δουλεύεις 3 ώρες στον ένα φορέα και άλλες 4 στον άλλο και όπου υπάρχει ανάγκη...». Έτοιμες τις έχουν τις λύσεις για να μειώσουν το κόστος λοιπόν, γιατί ποια κοινότητα μέσα στην κρίση της περισσεύει να δώσει λεφτά πχ. σε ένα οικοτροφείο, άρα θα κόψουν πάλι από τους εργαζόμενους. Οι φορείς Ψυχικής Υγείας θα ζητιανεύουν χρήματα από όποιον λάχει αλλιώς θα «κόβουν» εργαζόμενους. Αυτό θα πει κράτος πρόνοιας!

Επίσης αναφέρθηκε ότι η χρηματοδότηση δεν θα υπολογίζεται ανά φορέα αλλά ανά ασθενή. Πως υπολογίζεται αυτό; Τι θα γίνει με τα Κέντρα Ημέρας που τα κόστη κυμαίνονται σημαντικά; Με τα φάρμακα; Τα ταμεία που χρωστάνε νοσήλια εδώ και πάνω από ένα χρόνο πως καλούνται να ανταπεξέλθουν ως πυλώνας στήριξης ενός συστήματος Ψυχικής Υγείας ενώ είναι καταλεηλατημένα και χρωστάνε παντού; Καμία απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, κανένα παράδειγμα, κανένα σχέδιο. Πάλι φταίνε οι διεφθαρμένες διοικήσεις των οργανισμών που διορίστηκαν από την κυβέρνηση. Μα η υφυπουργός υγείας δεν είναι σε αυτή την κυβέρνηση;

Κλείνοντας, χωρίς να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα η υφυπουργός είπε ότι με το θέμα του ΙΚΑ θα προσπαθήσουν να δοθεί νέα παράταση ενώ αρνήθηκε να χαρακτηριστούν τα όποια χρήματα έρθουν ως «κατ’ αποκλειστικότητα για μισθοδοσία». Προειδοποιούμε και λέμε ότι απλά και μόνο οι αναβολές καταβολής των εισφορών στο ΙΚΑ φαίνεται μεν ως μια προσωρινή λύση αλλά στην πραγματικότητα είναι μια φούσκα διότι μαζεύονται νέα μεγάλα χρέη δίπλα στα ήδη υπάρχοντα καθιστώντας την αποπληρωμή τους αδύνατη. Δίχως οικονομική διαφάνεια οι φορείς θα επικαλούνται τα χρέη αυτά και δεν θα καταβάλουν καθόλου μισθούς όσο θα συνεχίζεται η πενιχρή αυτή χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου