6.19.2013

Με το ζόρι να εισπραχτεί το 5ευρω

αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη
 
Αποθέωση της λογικής μάνατζερ που διοικεί νοσοκομείο ως ανώνυμη εταιρεία είναι το έγγραφο που έστειλε η διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προς τη διεύθυνση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Αγίων Αναργύρων, που την ελέγχει για «διαφυγή δημοσίων εσόδων». Δηλαδή για την είσπραξη των 5 ευρώ!

Το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων είναι μια ανοιχτή δομή και από την αρχή της λειτουργίας του ουδέποτε εισέπραξε εξέταστρα, ούτε όταν ήταν 3 ευρώ. Πριν, δηλαδή, να τα αυξήσει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε 5 ευρώ. Το παραπάνω ΚΨΥ προσφέρει υπηρεσίες και στους όμορους δήμους Καματερού, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης καθώς και στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά το επισκέπτονται 8.000 - 9.000 άτομα το χρόνο, ενώ προσφέρει υπηρεσίες κατ' οίκον και σε 2.500 άτομα.

Η διοίκηση του ΨΝΑ στο έγγραφό της αναφέρει: «Οπως προκύπτει απ' τα τηρούμενα οικονομικά στοιχεία της υπηρεσίας μας (έσοδα από τακτικά ιατρεία νοσοκομείων και ΚΨΥ) καταγράφονται μηδενικές εισπράξεις στα έσοδα από την αμοιβή εξέταστρων (5 ευρώ) για το ΚΨΥ Αναργύρων». Επίσης επισυνάπτει τρεις εγκυκλίους (Υ4α/οικ. 114759/20.9.2010, Υ4α/οικ. 4456/14.1.2011, Υ4α/οικ. 1329/4.1.2011) βάσει των οποίων η «είσπραξη των εξέταστρων από τα τακτικά ιατρεία είναι υποχρεωτική, πλην των αναφερόμενων σ' αυτές εξαιρέσεων και τηρείται στο ΨΝΑ και στις άλλες δομές, όπου λειτουργούν» και... παρακαλεί για την εφαρμογή τους στα πλαίσια της διαβόητης ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (βάσει του νόμου 3868/2010). Και μετά την παράκληση έρχεται η απειλή: «Να μας γνωρίσετε τους λόγους της μέχρι τώρα μη τήρησής τους, καθώς για την απώλεια και τη διαφυγή δημοσίων εσόδων, οι υπεύθυνοι ελέγχονται αυστηρά από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα»!..

Δηλαδή οι ψυχίατροι πρέπει να γίνουν και εισπράκτορες του χαρατσιού από κατ' εξοχήν λαϊκά στρώματα, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια να φτάσουν μέχρι το ΚΨΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου