6.20.2013

Η ψυχική υγεία στο απόσπασμα

αναδημοσίευση από το Ποντίκι 
 
«Χαμένα» δείχνουν να τα έχουν στο υπουργείο Υγείας σχετικά με την επερχόμενη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Όσο η ύφεση βαθαίνει, αυξάνονται τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα. Προκειμένου να θεραπευτούν, όμως, απαιτούνται δομές που να μπορούν να στηρίξουν τόσο τους ίδιους όσο και τους εργαζομένους στις Μονάδες Αντιμετώπισης Ψυχικών Νοσημάτων.

Στην Ελλάδα του 2013 οι ψυχικά νοσούντες δεν μπορούν να υπαχθούν και να λάβουν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά σε... φορείς (ΜΚΟ) με εξειδικευμένη δράση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το «Περιβολάκι» και ο «Λόγος - Νους», φορείς που πλέον βρίσκονται ένα βήμα από το χείλος του «γκρεμού».

1 Σε ό,τι αφορά το «Λόγος - Νους», η διοίκηση καταγγέλλεται πως δήλωσε ψευδώς στον ΟΑΕΔ ότι παραιτήθηκαν... οικειοθελώς οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν σε επίσχεση εργασίας και είχαν καταγγείλει τη διοίκηση για μια σειρά από αυθαίρετες πρακτικές και κακοδιαχείριση. Το υπουργείο, τέσσερις μήνες (!) αφότου έλαβε γνώση των καταγγελιών, έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το οποίο, αντί για έλεγχο, ζήτησε από τη διοίκηση ένα... έγγραφο υπόμνημα σε σχέση με τις καταγγελίες.

Η διοίκηση του φορέα είχε καταγγελθεί ότι δέχθηκε παχυλές δωρεές από γονείς αυτιστικών παιδιών και ουδέποτε δήλωσε αυτά τα χρήματα. Αρκέστηκε να δηλώσει μόνο ψευδή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που βοηθά, προκειμένου να εξασφαλίσει «φουσκωμένους» προϋπολογισμούς.

2 Σύμφωνα και με το ίδιο το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας – γνωστού και ως «Το Περιβολάκι» – έκλεισε αυθαιρέτως δύο από τις τρεις δομές του, με αποτέλεσμα 43 εργαζόμενοι να παραμένουν μέχρι σήμερα μετέωροι, ενώ τα παιδιά και οι οικογένειές τους έμειναν χωρίς τις απαραίτητες γι’ αυτούς υπηρεσίες.

Στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη, στον «Νέστορα», στον «Ξένιο Δία», στην «Έδρα», στην ΠΕΨΑΕΕ, στην ΕΨΥΜΕ, στην ΑΝΙΜΑ και αλλού εργαζόμενοι καταγγέλλουν διοικήσεις ότι πιέζουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν, ακόμα και απολύουν εργαζομένους που άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να κάνουν επίσχεση.


Μπορεί οι δομές να κρατούνται «ζωντανές» και να μην έχουν μπει ακόμη πολλά «λουκέτα» (μόνο στις δύο μονάδες στο «Περιβολάκι» στο Χαλάνδρι), αλλά οι εργαζόμενοι σε μονάδες ψυχικών νοσημάτων παραμένουν απλήρωτοι για τον τελευταίο έναν σχεδόν χρόνο με διαφοροποιήσεις από φορέα σε φορέα. Άλλοι έχουν να λάβουν χρήματα 7 μήνες, άλλοι 9 και πάει λέγοντας.

Το υπουργείο έχει γυρίσει την πλάτη στους εργαζομένους, καθώς δεν... κλείνει μαζί τους κανένα ραντεβού και μόνο στην περίπτωση κινητοποιήσεων δέχεται να τους συναντήσει. «Γενικώς, θα λέγαμε ότι υπάρχει μία αλαζονική συμπεριφορά και αντιμετώπιση. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να καταλάβουν το κόστος είτε στους εργαζομένους είτε στις ανθρώπινες ζωές» είναι το κλίμα από τους εργαζομένους στους φορείς.

Μνημόνιο Ψυχιατρικής Υγείας
 
Ένα αμφιλεγόμενο σύμφωνο, όπως αναφέρεται από κύκλους του υπουργείου, αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ε.Ε. Βέβαια, κανείς δεν ρώτησε τη γνώμη των εργαζομένων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το «αύριο» των μονάδων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως πρόκειται να υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. με την υπογραφή του συμφώνου, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στο 10,19% από 4% που ήταν τον Ιούνιο του 2012, αλλά οι εντάξεις έργων παρέμειναν σταθερά (!) στα ίδια ποσοστά.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της κατανομής πιστώσεων του Προϋπολογισμού θα δοθούν 39 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη των αναγκών των φορέων για το έτος 2013.

Το ποσό αυτό καταδεικνύει πως, αναλογικά με τις ανάγκες των εργαζομένων, των ασθενών και των φορέων, η περικοπή... άγγιξε το 55% και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ενώπιον των εργαζομένων έψαχνε τις... τσέπες της (!) λέγοντας πως «λεφτά δεν υπάρχουν» και ότι: «Τι να κάνουμε; Άμα έχουμε 10 παιδιά και πέντε αχλάδια, θα κόψουμε τα αχλάδια στη μέση».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ενταχθούν οι φορείς στο Δημόσιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η Ψυχική Υγεία συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας και δεν πρέπει να μοιράζονται χρήματα δεξιά και αριστερά σε φορείς που τα καταχρώνται. Διότι υπάρχουν και φορείς που λειτουργούν εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών. Επίσης ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση διότι αρκετές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Το χρονικό της αποτυχίας

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. από το 2004 και μετά, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ασκούσε κριτική σχετικά με «την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με τους Κακλαμάνη και Αβραμόπουλο (με διετή θητεία έκαστος στον... πάγκο του υπουργείου Υγείας) να μην προχωρούν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα τότε από το υπουργείο άφηναν να εννοηθεί ότι «το υπουργείο πληρώνει κανονικά, αλλά κάποιοι φορείς είναι εκείνοι οι οποίοι κλέβουν τα χρήματα που παρέχουμε».

Τόσο ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και οι βουλευτές του διαψεύστηκαν, καθώς, όταν ανέλαβαν τα ηνία της χώρας το 2009, δεν έδωσαν ουσιαστικές λύσεις, με τις αρμόδιες σε θέματα Υγείας (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Υγείας και Φώφη Γεννηματά ως αρμόδια για την Ψυχική Υγεία) να «περνούν» από την... πίσω πόρτα, δίχως να αγγίξουν τίποτε από τα κακώς κείμενα.

Μετά ακολούθησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή στις δομές της Ψυχικής Υγείας. «Κανένας υπουργός του παρελθόντος δεν σκέφτηκε το μέλλον των Ψυχικών Μονάδων» λένε οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου