αναδημοσίευση από την Αυγή

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 15.00 μμ για την Πέμπτη, 27 Ιουνίου κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και καλεί σε συγκεντρώσεις στις 11.00, έξω από το υπουργείο Υγείας για την Αθήνα, και για την περιφέρεια έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών. Οι υγειονομικοί αντιδρούν στο επικείμενο – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- κλείσιμο νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας από την κυβέρνηση.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση προχωρά στην λεγόμενη εξυγίανση των δημόσιων οργανισμών όπως φάνηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει θέσει σε συναγερμό τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας. Το ίδιο μοντέλο έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια με τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές στον χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εν λειτουργία νοσοκομείων, τα οποία από 136 έχουν μειωθεί στα 82, αλλά και των κλινών από 4500 στις 3300. Την ίδια ώρα, που η ύφεση και η ανεργία, όπως επίσης και οι επιπτώσεις των ανθυγιεινών πολιτικών έχουν αυξήσει την προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία κατά 40%, παράλληλα έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στη δημόσια υγεία τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.
 
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το Υπουργείο Υγείας ελέγχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το επιτελείο της Τρόικας, εξετάζοντας την πορεία υλοποίησης του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών. Όπως προκύπτει από τις διαρροές, δρομολογούνται καταργήσεις νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε κέντρα υγείας, αλλά και η περαιτέρω μείωση των κλινικών και των οργανικών θέσεων. Μάλιστα, οι πληροφορίες μιλούν για τη σχετική ανακοίνωση στα τέλη Ιουνίου με το πρόσχημα της μη αποδοτικότητας των υφιστάμενων δομών υγείας.
 
Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την Τρόικα διαπιστώθηκε ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων και η νοσηλεία αυτών στις ιδιωτικές κλινικές έχουν υπερβεί το κόστος δημιουργώντας μαύρη τρύπα στα ταμεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Παράλληλα, καταγράφηκε υπέρβασης στη δαπάνη των φαρμάκων, η οποία αυξήθηκε κατά 90 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,4 εκ. ευρώ
 
Με την ασφαλή μέθοδο της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης η κυβέρνηση με εντολές της ΔΝΤ απαξίωσαν τις δομές υγείας αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και ιατρικά μηχανήματα και οδήγησαν σε γενικότερη υπολειτουργία τον τομέα της δημόσιας υγείας, θέλοντας να δικαιολογήσουν τους επικείμενους σχεδιασμούς, που μεθοδεύουν καταργήσεις νοσοκομείων ως μη ικανά και αποδοτικά, άρα και χωρίς λόγο ύπαρξης.
 
Πρόκειται για τα νοσοκομεία:  Γ.Ν Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «ΑγίαΕλένη», Γ.Ν  «Αγία Βαρβάρα» στο Αιγάλεω, Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, Γ. Ν Καρύστου στην Κύμη, Γ.Ν Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας, Γ.Ν Νεάπολης Κρήτης, στον Άγιο Νικόλαο και την Πολυκλινική στην Ομόνοια.
 
Στο ενδεχόμενο αυτό υποβάθμισης της δημόσιας υγείας έχουν προκληθεί ήδη αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων. Να μην αποτολμήσει κλείσιμο νοσοκομείων καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, προειδοποιώντας ότι «η κοινωνία ήδη έχει φορτιστεί στο έπακρο με τις μαύρες τηλεοπτικές οθόνες και είναι βέβαιο πως θα εξεγερθεί εάν διαπιστώσει πως μπαίνουν λουκέτα σε υπηρεσίες υγείας».
 
Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει ότι συνιστά κακουργηματική πράξη το κλείσιμο κρεβατιών, τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων όταν η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κατά 40% την προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ, οι άνεργοι και ανασφάλιστοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο και χιλιάδες παιδιά δεν έχουν  εμβολιαστεί συνιστώντας υγειονομική βόμβα για το σύνολο του πληθυσμού.
 
«Οδηγούμαστε σε συνθήκες ζούγκλας, με τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών για την δημόσια υγεία» σημειώνει ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στη συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομειακών και προνοϊακών μονάδων, και υπογραμμίζει ότι η Ομοσπονδία αγωνίζεται για να αποτρέψει την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στο μνημόνιο. 
 
Ο φόβος και η ανασφάλεια τόσο για το μέλλον των εργαζομένων και των υπηρεσιών υγείας διευρύνεται όλο και περισσότερο στις δομές που αφορούν τους αδύναμους ιστούς της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα το Ψ.Ν.Α. το οποίο από τις αρχές του 2015 βάζει λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο τους ασθενείς του νοσοκομείου και τους πολίτες που έχουν προσφύγει στη μονάδα απεξάρτησης «18 και άνω», που υπάγεται στο Ψ.Ν.Α.
 
Ο φόβος της συγχώνευσης μονάδων όπως το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ υποδηλώνει  την αντι-θεραπευτική και λογιστική προσέγγιση του Υπουργείου Υγείας, ενώ την ίδια ώρα και η πρόληψη φαίνεται ότι θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς παραμένει αβέβαιο το μέλλον των 71 κέντρων πρόληψης, που υποχρηματοδοτούνται από την πολιτεία.
 
Η 26η Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση των ναρκωτικών  θα βρει τους εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων, ενωμένους και αποφασισμένους να μην επιτρέψουν καμία συγχώνευση και κατάργηση δομών. Από το βράδυ της 25ης Ιουνίου οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, καταγγέλλοντας το μαύρο που θέλει να ρίξει η κυβέρνηση στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης.
 
Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την Τρόικα διαπιστώθηκε ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων και η νοσηλεία αυτών στις ιδιωτικές κλινικές έχουν υπερβεί το κόστος δημιουργώντας μαύρη τρύπα στα ταμεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Παράλληλα, καταγράφηκε υπέρβασης στη δαπάνη των φαρμάκων, η οποία αυξήθηκε κατά 90 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,4 εκ. ευρώ. 

Π.Α.