6.06.2013

«Θεραπεία» με… χειροπέδες


Μετανάστης με ψυχιατρικά προβλήματα εδώ και 15 μέρες υφίσταται σοβαρά ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια από τους αστυνομικούς-φρουρούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες της θεραπευτικής ομάδας της κλινικής και του διευθυντή ψυχιάτρου

Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά τις έγγραφες καταγγελίες, δεν έχει λάβει καμία απόφαση

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Τον λένε ALihmia Haythoula. Μπανγκλαντεσιανός. Είναι εδώ και 4,5 χρόνια στη χώρα μας. Το «αδίκημά» του είναι ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, «μετανάστης χωρίς χαρτιά». Το δράμα του είναι ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Υπό κράτηση για περισσότερες από 20 μέρες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα και από εκεί, πριν από 2 εβδομάδες, μεταφέρθηκε στο ΨΝΑ. Εδώ και 15 μέρες αποτελεί θύμα συστηματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς υφίσταται σοβαρά ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια από τους αστυνομικούς-φρουρούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες της θεραπευτικής ομάδας της κλινικής και του διευθυντή ψυχιάτρου, Θοδωρή Μεγαλοοικονόμου.

Ο Alihmia εισήχθη αρχικά στο 6ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγής όπου, όταν δόθηκε προσοχή στη διεύθυνση κατοικίας του, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε περιοχή ευθύνης του ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων, περιοχή της οποίας οι κάτοικοι νοσηλεύονται στο 9ο ΨΤΕ, όπου και μεταφέρθηκε. Για καλή του τύχη το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί (από τον Αύγουστο του 2004) με ανοιχτές πόρτες και με αποφυγή των μηχανικών καθηλώσεων των ασθενών.

Από την πρώτη στιγμή της παραμονής του στην κλινική, η αστυνομική φρουρά αδυνατούσε να υιοθετήσει τις αρχές του νοσοκομείου και προσπαθούσε να επιβάλει συνθήκες κρατητηρίου τύπου Ομόνοιας και Αγ. Παντελεήμονα. Υπεύθυνος της φρούρησης των νοσηλευομένων είναι ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου.

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο ψυχίατρος Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου, ο εν λόγω διοικητής (με τον οποίο συνεπλάκησαν λεκτικά) ήρθε αυτοπροσώπως στο νοσοκομείο για να απαιτήσει τη νοσηλεία του σε κλειδωμένο τμήμα, βάζοντας τους φρουρούς να δένουν αυθαίρετα τον ασθενή στο κρεβάτι («για να μην το σκάσει»).

Οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι ασθενείς αναστατώθηκαν και τρομοκρατήθηκαν. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της θεραπευτικής ομάδας, ο διοικητής του Α.Τ. Χαϊδαρίου, αγνοώντας τους, γύρισε προς τους φρουρούς και τους είπε «αν υπάρξει πρόβλημα καθηλώστε τον μηχανικά».

«Γνωμάτευση»

 

Ακολούθησε αποστολή εγγράφου από το Α.Τ. Χαϊδαρίου προς τη διοίκηση του ΨΝΑ, με το οποίο ο νοσηλευόμενος ξαφνικά κατασκευάζεται από μετανάστης συλληφθείς «χωρίς χαρτιά», σε «ιδιαίτερα επικίνδυνο για διάπραξη έκνομων ενεργειών» -γνωμάτευση την οποία υιοθετεί με διεκπεραιωτικό τρόπο ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου.

Την προηγούμενη Πέμπτη στις 9 το πρωί, οι γιατροί του τμήματος αντίκρισαν έκπληκτοι τον ασθενή δεμένο στο κρεβάτι με χειροπέδες, επειδή, λέει, είχε ανοιχτεί για λίγο το παράθυρο για αερισμό του δωματίου. Κανείς από το προσωπικό του νοσοκομείου δεν είχε φυσικά ενημερωθεί. Οι φρουροί είπαν μάλιστα ότι έτσι παρέλαβαν τον ασθενή από τη νυχτερινή βάρδια, δηλαδή δεμένο με χειροπέδες (αν και τη νύχτα δεν προέκυπτε ζήτημα ανοικτού παραθύρου).

Τα ίδια συνέβησαν και χθες το μεσημέρι. Οπως εξηγούν οι γιατροί, είναι «θέμα φρουρού, o καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αν πέσει σε καλό φρουρό έχει καλώς. Υπάρχουν αστυνομικοί που φέρονται με κατανόηση, τον βγάζουν βόλτα και του προσφέρουν και έναν καφέ». Αλλοι όμως είναι πολύ αγχωμένοι και λένε «την άλλη φορά που ένας κρατούμενος το έσκασε, ο συνάδελφος μπήκε σε διαθεσιμότητα. Αρα θα τον δέσω».

Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά τις έγγραφες καταγγελίες του κ. Μεγαλοοικονόμου, δεν έχει λάβει καμία απόφαση. «Προσπαθούν να μη διοικούν, να μην έρχονται σε σύγκρουση ούτε με το αστυνομικό τμήμα ούτε με εμάς. Το μόνο που κάνουν είναι να εφαρμόζουν τις περικοπές και να αφήνουν το νοσοκομείο στον αυτόματο πιλότο», μας εξηγεί ο διευθυντής ψυχίατρος Μεγαλοοικονόμου. Εδώ όμως δεν πρόκειται απλώς για την «ιδιαιτερότητα» του εκάστοτε φρουρού, αλλά για μια άνωθεν ενθαρρημένη και επιβαλλόμενη πρακτική, έτσι ώστε ο «νόμος» της Αστυνομίας και της κατασταλτικής λογικής της να επιβάλλεται μέσα στο ίδιο το θεραπευτικό περιβάλλον.

Το ζήτημα έχει κοινοποιηθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη. Τελικά, ποιος διοικεί τα νοσοκομεία; Το θεραπευτικό προσωπικό ή η Αστυνομία; Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί έκπληκτοι είδαν τους φρουρούς να έρχονται μέσα στο νοσοκομείο με τα όπλα στα χέρια τους. Στιγμές από ένα μέλλον που δεν είναι μακριά, αν δεν υπάρξει αντίδραση. Στιγμές που φέρνουν στο νου και το πρόσφατο εφιαλτικό παρελθόν, με τον θάνατο δεμένου ασθενούς στο Ψυχιατρείο Τρίπολης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου