12.10.2013

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12 ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19/12

Νέο γύρο εκβιασμών ανοίγει η κυβέρνηση στο μέτωπο της υγείας, καθώς το Σαββατοκύριακο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για την προώθηση, με διαδικασίες-εξπρές, ρύθμισης με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της αποκλειστικής απασχόλησης στο νέο οργανισμό πρωτοβάθμιας φροντίδας και του ιδιωτικού ιατρείου.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ρύθμισης θα είναι να απομείνουν 2.821 γιατροί, από τους 5.765 γιατρούς που υπηρετούν σήμερα ενώ οι 2.200 θέσεις που θα περικοπούν αφορούν τις ειδικότητες των χειρουργών

Το σχέδιο προβλέπει, κατ' ουσία, την πλήρη αποδόμηση του ΕΟΠΥΥ. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια, ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Μόνο θα αγοράζει. Οι υγειονομικές μονάδες του συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων. Εκτός και αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλλουν 15% συμμετοχή.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12

Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στο χώρο της υγείας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να μπαίνουν στην 3η εβδομάδα απεργίας. Από την πλευτά τους, σε απεργία προχωρούν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και η  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)  και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενες για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές στο χώρο της Υγείας.

Η απεργία, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, γίνεται για την υπεράσπιση ότι απέμεινε από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς και για τη διεκδίκηση ενός καθολικού και ολοκληρωμένου αποκλειστικά, όπως τονίζει, Δημόσιου Σύστηματος Υγείας.

«Ισότιμες, ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, προς όλους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους» ζητεί η ΟΕΝΓΕ.

Επίσης την Τετάρτη διοργανώνεται  συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας από κοινού με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα Ψυχιατρεία, στον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και σύλλογοι ασθενών καθώς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Η ΠΟΕΣΥΠ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙΤΙΣ 19/12

Την απόφαση να συνεχίσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου έλαβε  η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ.
Νωρίτερα, την ίδια απόφαση είχαν πάρει και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Αττικής.

«Συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα, για να μην κλείσουν οι Δημόσιες Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος στον ΕΟΠΥΥ» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι ο διάλογος με τον υπουργό Υγείας θα γίνει, εφόσον κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους από μηδενική βάση «… και όχι στη βάση της καταστροφολογίας και των απολύσεων. Ζητάμε, όχι μόνο να μην κλείσουν οι Μονάδες Υγείας αλλά και την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Ειδικά για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στις επιτροπές των οποίων συμμετέχουν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καλούν την κυβέρνηση να αποφασίσει την εξάμηνη παράταση των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων, όπως ορίζει ο νόμος, «και να μη μεταθέτει τις τεράστιες πολιτικές της ευθύνες στους γιατρούς». 
   
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου