2.09.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “Η ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ”






Αθήνα, 7/2/2014


Ο μνημονιακός θάνατος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Υγείας, αναδεικνύει τα κρίσιμα προβλήματα του χώρου της ψυχικής υγείας.

Σε συνθήκες αυξημένων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας για ψυχιατρική φροντίδα, λόγω και της νεοφιλελεύθερης κρίσης, που επηρεάζει την ψυχιατρική νοσηρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη της επικέντρωσης στα πραγματικά προβλήματα της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Τα επικίνδυνα για τον λαό σχέδια της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ γίνονται καταστροφικά όταν αφορούν τη Δημόσια Υγεία, και συγκεκριμένα ένα από τα πλέον ευαίσθητα κομμάτια της, την Ψυχική Υγεία. Οι ψυχικά ασθενείς και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από  καθημερινά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνουν οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές: Δεν είναι διασφαλισμένη η δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση στις δομές ψυχικής υγείας, η πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, πολλοί ασθενείς και οι οικογένειές τους επιδιώκουν την έκδοση εισαγγελικών εντολών προκειμένου να εξασφαλίσουν κρεβάτι σε νοσοκομείο, οι ακούσιες νοσηλείες είναι υπερβολικά πολλές, οι μηχανικές καθηλώσεις εξακολουθούν να εφαρμόζονται, οι συνθήκες διαβίωσης είναι συχνά απάνθρωπες και τα δικαιώματα των ασθενών δεν προστατεύονται επαρκώς.

Την ίδια στιγμή, η ουσιαστική λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας κινδυνεύει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ το φάντασμα των διαθεσιμοτήτων και της κινητικότητας-απολύσεων έχει διαρκή παρουσία στα σχέδια διαμελισμού και βίαιου κλεισίματος των μεγάλων ειδικών ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Με την Επίκαιρη Επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πώς η κυβέρνηση επιχειρεί, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, να διαλύσει και να τεμαχίσει την ήδη προβληματική λειτουργία των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας.

Είναι άμεση πια η ανάγκη να σχεδιαστεί μια πολιτική, στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων της εμπορευματοποίησης και της λιτότητας, που θα έχει στο κέντρο της την ποιοτική, δημόσια και δωρεάν φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους. Μια πολιτική που θα στηρίζει και θα αναβαθμίζει την θέση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και θα εξυπηρετεί το πραγματικό όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η πραγματική αποϊδρυματοποίηση δεν μπορεί  σε καμιά περίπτωση  να ταυτίζεται με τον βίαιο διαμελισμό των ειδικών ψυχιατρικών Νοσοκομείων, αντίθετα προέχει η δημιουργία των απαραίτητων  κοινοτικών δομών, ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο η θεραπευτική συνέχεια για κάθε ασθενή και η δουλειά της θεραπευτικής ομάδας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η επιβίωση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, και για αυτό πρέπει να καταρτιστεί ενιαίος προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία. Είναι επείγουσα ανάγκη  να υλοποιηθεί η ουσιαστική τομεοποίηση των υπηρεσιών. Είναι αναγκαίος όρος η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων, από τους οποίους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες δομές που λείπουν (κέντρα ψυχικής υγείας, δομές για παιδιά και εφήβους, κ.α.) αλλά και να υποστηρίξουμε τις υφιστάμενες, ώστε να διασφαλίσουμε τη δημόσια και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου