2.26.2014

ΨΥΧΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΜΕ ΚΥΝΙ(ΤΙ)ΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

 
Ποια είναι η συνταγή για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση;

Είναι απλή. Μα έχει βασικά στάδια και ακριβείς οδηγίες!

Αρχικά πρέπει να επιλεγεί η ομάδα των CΗEF:

1) Ένας εκ των «έσω» Γνώστης της ψυχικής ασθένειας.
2) Ένας καλός Νευρολόγος-Ψυχίατρος
3) Ένας καλός Λογιστής (Μνημόνιο γαρ)
4) Μια έμπειρη Εθελόντρια

Στη συνέχεια επιλέγονται οι κατάλληλες συσκευές και τα σκεύη. Θα πρέπει να είναι σύγχρονες και τα σκεύη λειτουργικά. Επίσης το στήσιμο του χώρου της κουζίνας είναι πολύ σημαντικό για την υλοποίηση της συνταγής:
Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου ……………..100ν.μ……………Γ.Ν. Μυτιλήνης

Υλικά:

1) 20.000 αρωματικοί Λημνιοί
2) 100.000 λιαστοί Λέσβιοι
3) 2 Ψυχίατροι από τη Λήμνο* & 1 από Λέσβο
4) 1 υπερσύγχρονο πλοίο 40ετίας που διανύει την απόσταση Μύρινα-Μυτιλήνη σε 7 ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα, εάν και εφόσον υπάρχουν καύσιμα.
*Καλό είναι ο ένας να συνδικαλίζεται. Δίνει μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση στην κυνι(τι)κότητα.

Εκτέλεση:

Είναι πολύ σημαντικό η ημέρα και η ώρα στην οποία θα αρχίσει η υλοποίηση της συνταγής. Έτσι λοιπόν επιλέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2014. Η Παρασκευή δηλαδή πριν από το τριήμερο της Αποκριάς, για να συνάδει με το όλο μασκαριλίκι. Παρασκευή απόγευμα λοιπόν φθάνει ο Ψυχίατρος από τη Λήμνο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και παραλαμβάνει από τον νοσηλευτή βάρδιας την Ψυχιατρική Κλινική. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ψυχίατρος της Κλινικής έχει πάρει άδεια για να πετάξει χαρταετό! Ο Ψυχίατρος θα εφημερεύσει για 11 ημέρες και μετά θα αντικατασταθεί από τη 2η Ψυχίατρο της Λήμνου, η οποία θα εφημερεύσει τις επόμενες 10 ημέρες. Τις τελευταίες 10 ημέρες θα καλύψει εφημεριακά η Ψυχίατρος της Μυτιλήνης, η οποία στο μεταξύ θα έχει γυρίσει από τις παραδοσιακές της υποχρεώσεις(λαγάνα,κούλουμα,χαρταετός). Παράλληλα οι Ψυχίατροι, με τη σειρά που αναφέρονται θα καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες της Κλινικής και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Κάπως έτσι θα «γιατροπορεύονται» οι ψυχικά ασθενείς στη Λέσβο και όσοι από τους 100.000 Λέσβιους χρειαστούν μια ψυχιατρική βοήθεια, για τους επόμενους δυο μήνες (τουλάχιστον!;). Δεν πειράζει που οι νέοι Ψυχίατροι δεν θα γνωρίζουν τους ασθενείς! Δεν πειράζει το γεγονός ότι μεταξύ των Ψυχιάτρων δεν θα υπάρχει καμιά συζήτηση και συνεννόηση για τις διαγνώσεις, τις αγωγές, τον τρόπο παρακολούθησης ή νοσηλείας! Δεν πειράζει το γεγονός ότι θα πρέπει να χτιστεί από την αρχή – και για περιορισμένο διάστημα – η σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή! Μπορούν να το δουν σαν φλερτ παντρεμένων σε χωριστές καλοκαιρινές διακοπές!

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τους 20.000 Λημνιούς, όσο θα διαρκεί το «φλερτ» των Λημνιών Ψυχιάτρων με τους 100.000 Λέσβιους. Αυτοί θα πρέπει να αναβάλουν ψυχοθεραπείες, ίσως να μεταθέσουν συνταγογραφήσεις (βλέπετε υπάρχει και το πλαφόν που ίσως εξαντληθεί στη Λέσβο) μα σίγουρα για δύο τουλάχιστον μήνες δεν θα έχουν Ψυχίατρο μετά το μεσημέρι! Το γνωρίζει αυτό ο Εισαγγελέας; Για το ίδιο διάστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η ολοκαίνουρια και πανέτοιμη Ψυχιατρική Κλινική! Όμως κι αυτό δεν πειράζει, αφού σύμφωνα με τον Λογιστή, η Λήμνος είναι μικρότερο νησί!

Οι κάτοικοι λοιπόν του μικρότερου νησιού, θα πρέπει για άγνωστο διάστημα (τουλάχιστον δύο μήνες) να αρκεστούν στον Πλατωνικό έρωτα!

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστούν τα γεγονότα εκείνα που με χρονολογική σειρά και αξιωματική διαβάθμιση, συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτού του αριστουργήματος!

Αρχικά ο Γνώστης, κουτσούρεψε τους οργανισμούς των νοσοκομείων, μείωσε τις θέσεις ιατρών, απαγόρεψε τις προσλήψεις, εφάρμοσε τη διαθεσιμότητα και την κυνι(τι)κότητα, έκλεισε τον ΕΟΠΥΥ.

Αμέσως μετά ο Ψυχίατρος, δεν προκήρυξε τις κενές θέσεις ιατρών για επικουρικούς, ούτε χρησιμοποίησε τις μεγάλες «δεξαμενές» των Ψυχιατρικών νοσοκομείων για να καλυφθούν τα κενά, μάλλον εμμένοντας στην παλαιότερη πρότασή του περί “rotation” των γιατρών στα όρια της Υ.Π.Ε.! Δηλαδή σε όλο το Αιγαίο και τον Πειραιά!

Στη συνέχεια ο Λογιστής, αντί να στείλει πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την κάλυψη των κενών του νοσοκομείου του, στην Υ.Π.Ε. και τα ειδικά νοσοκομεία, έστειλε επιστολή μόνο στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου. Μάλιστα είπε και το «νόστιμο»: δεν πειράζει να μείνει ακάλυπτη η Λήμνος, είναι μικρότερο νησί. Καλά τα μαθήματα Γεωγραφίας, μα θα ‘ταν καλύτερο να έδειχνε στους «αποπάνω» του μια οικονομική μελέτη για το κόστος των μετακινήσεων σε σχέση με το κόστος προσλήψεων μόνιμων ή επικουρικών γιατρών, καθώς και το κόστος από τη μη κάλυψη ενός ολόκληρου νοσοκομείου και νησιού!

Τέλος η Εθελόντρια, που εθελοντικά ήρθε να βοηθήσει τούτο το ακριτικό νησί και το νοσοκομείο του με τους γιατρούς «στην πρώτη γραμμή», τώρα εθελοντικά παραμυθιάζει τους γιατρούς με ιστορίες περί καθήκοντος-συναδελφικότητας κι ευθύνης, εθελοντικά υπογράφει τις μετακινήσεις, εθελοντικά δεν προστατεύει το νοσοκομείο που διοικεί από την μετακίνηση των απαραίτητων γιατρών του. Ετοιμάζεται κατά τ’ άλλα να κόψει την κορδέλα, εγκαινιάζοντας με τυμπανοκρουσίες την Ψυχιατρική Κλινική. Κλινική που φτιάχτηκε με την εθελοντική εργασία των τεχνικών του νοσοκομείου, επιπλώθηκε με δωρεά δύο Λημνιών και ελπίζουμε να λειτουργήσει μόλις η Τετράς των Κυνι(τι)κών «απελευθερώσει» τους Ψυχιάτρους.

Υπάρχει βέβαια και προϊστορία σε όλα αυτά. Γιατί για τη Λήμνο, η προκάτοχος της Εθελόντριας μαζί με τον Ψυχίατρο και τον Γνώστη, κατάφεραν να χάσουν 4 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν 40.000 ευρώ για τη μελέτη!

Πίσω στην Εκτέλεση όμως, η οποία θα πρέπει να γίνει «εν ψυχρώ»! Εν ψυχρώ βρασμός για 2 Ψυχιάτρους και 120.000 κατοίκους για τουλάχιστον δύο μήνες, και βλέπουμε!

Γιατί έτσι προστάζει η υψηλή γαστρονομία του Καπιταλιστικού Ανθρωπισμού!

Στα νερά του Αιγαίου να πνίγονται πρόσφυγες αλλοδαποί και στους βράχους του να εκτελούνται οι αυτόχθονες!

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Αναισθησιολόγος - Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΓΝ-ΚΥ ΛΗΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου