4.16.2014

ΨΝΑ – Aρον άρον «μεταφέρουν» ασθενείς

nosokomeio

Από τη μια η αθλιότητα της υπάρχουσας κατάστασης, με τις «αποθήκες ψυχών», και από την άλλη, η λογική του «αδειάσματος των αποθηκών» και οι βιαστικές λύσεις με τη μεταχείριση των ανθρώπων σαν αντικείμενα προς μετακόμιση.
 
Οπως αναφέρουν σε επιστολή τους οι γιατροί του ιδρύματος, ηλικιωμένη ναρκώθηκε για να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική!

Από τη μια η αθλιότητα της υπάρχουσας κατάστασης, με τις «αποθήκες ψυχών», και από την άλλη, η λογική του «αδειάσματος των αποθηκών» και οι βιαστικές λύσεις με τη μεταχείριση των ανθρώπων σαν αντικείμενα προς μετακόμιση.

Το πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το Δαφνί κάθε άλλο παρά φάρσα ήταν. Η πανηγυρική επιβεβαίωσή του έρχεται με τις επιστολές των γιατρών του ΨΝΑ που μιλούν ευθέως για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χρονίως ψυχικά νοσούντων και για συνθήκες… φυλακών.

Της Ντάνι Βέργου

«Σήμερα επιχειρείται η βίαιη μετακίνηση ασθενών που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές από τα Μποδοσάκεια (Γηροψυχιατρικά) Τμήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). Κατά τη διαδικασία αυτή υπάρχουν ενδείξεις πως διακυβεύονται τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και κυρίως το δικαίωμα στην -μετά από ενημέρωση- συναίνεση για θεραπεία. Με βάση τις ισχύουσες αρχές, η συναίνεση αυτή είναι συναίνεση που παραχωρείται ελεύθερα, χωρίς απειλές ή ακατάλληλα κίνητρα και μετά από την αντίστοιχη αποκάλυψη στον ασθενή επαρκούς και κατανοητής πληροφόρησης. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ασθενών».

Αυτά αναφέρει η πενταμελής ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής σε επιστολή της προς την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

Καταγγελίες

Επιστολή που επιβεβαιώνει όσα η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της την 1η Απριλίου, δηλαδή τις πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που με άσκηση τρομοκρατίας στους λειτουργούς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» επιχειρεί το πέταγμα των ασθενών στον Καιάδα και το κλείσιμό του. Με κάθε κόστος, πρωτίστως ανθρώπινο, ο εκτελεστής της αποστολής αυτής νέος διοικητής του ΨΝΑ, Παύλος Θεοδωράκης, θέλει να αδειάσουν εδώ και τώρα τα τμήματα ασθενών χρόνιας παραμονής, με πρώτα τα γηροψυχιατρικά.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει και δεύτερη επιστολή της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου προς τους γιατρούς του ΨΝΑ, με την οποία τους ενημερώνει για την επικρατούσα κατάσταση. Στο κείμενό της η πενταμελής κάνει γνωστές τις καταγγελίες εργαζομένων του Μποδοσάκειου, σύμφωνα με τις οποίες «συντελέστηκε η βίαιη μεταφορά μιας ηλικιωμένης ασθενούς από το Μποδοσάκειο Τμήμα σε Ιδιωτική Κλινική, παρά τη θέληση της.

Ειδικότερα, καθώς η συγκεκριμένη ασθενής αντιδρούσε στη μετακίνησή της, της έγινε 1 Amp Stedon ενδομυϊκά, με αποτέλεσμα να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στην ιδιωτική κλινική, για την οποία προοριζόταν». «Το συμβάν», αναφέρει η επιστολή, «επιβεβαιώνει ότι η Διοίκηση του ΨΝΑ προωθεί τη βίαιη απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο διακυβεύοντας τα ατομικά τους δικαιώματα και προσπερνώντας τους κανόνες που διέπουν την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ασθενών».

Η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει πως, συναισθανόμενη την ευθύνη της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών του νοσοκομείου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, Βλάσση Τομαρά, και του κατέθεσε επιστολή. Ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί αμέσως του σοβαρού αυτού θέματος και ότι θα επισκεφθεί το ΨΝΑ μέσα στην εβδομάδα. Η πενταμελής τονίζει πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι γιατροί του ΨΝΑ είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των ασθενών του νοσοκομείου μας. Και θα τα διαφυλάξουμε»…

Λουκέτα

Ο διοικητής του ΨΝΑ έχει αναλάβει να υλοποιήσει το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Αντόρ, που προβλέπει το κλείσιμο/κατάργηση των τριών εναπομεινάντων ψυχιατρείων (ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο και ΨΝ Θεσσαλονίκης) μέχρι τα μέσα του 2015, με άρον άρον άδειασμα από τους 400 χρόνια ασθενείς, που θα βρεθούν στον δρόμο, και τη μετακόμιση (άγνωστο για πού) 21 κλινικών, δυναμικότητας κατά μέσον όρο 20 κλινών.

Ενδεικτικά, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην «Εφ.Συν.», πριν από ένα μήνα αποφάσισε, χωρίς να συμβουλευτεί ή να ενημερώσει κάποιο από τα αρμόδια όργανα (διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονικό Συμβούλιο, διευθυντές των εμπλεκομένων τμημάτων), τη μετακίνηση τεσσάρων κοινωνικών λειτουργών, από τα τμήματα και τις στεγαστικές δομές όπου ήταν επί χρόνια, στα δύο Γηροψυχιατρικά Τμήματα, όπου ήδη απασχολούνταν δύο κοινωνικές λειτουργοί (μία στο καθένα).

Η μετακίνηση αυτή, που θα διαρκέσει τρεις μήνες -και αφήνει στο μεταξύ τις δομές, από τις οποίες προέρχονταν οι κοινωνικές λειτουργοί, ακάλυπτες- γίνεται, με σκοπό την αναζήτηση κενών θέσεων σε οικοτροφεία, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και την άσκηση πίεσης στις οικογένειες «να τους πάρουν». Ούτε ψήγμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ή θεραπευτικής διαδικασίας. Από τη μια, λοιπόν, υπάρχει η αθλιότητα της υπάρχουσας κατάστασης, και των τμημάτων αυτών που είναι «αποθήκες ψυχών», και από την άλλη, η λογική του «αδειάσματος των αποθηκών» και οι βιαστικές λύσεις με τη μεταχείριση των ανθρώπων σαν αντικείμενα προς μετακόμιση, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, ο διοικητής ανέθεσε -και πάλι χωρίς τη συμβουλή των αρμόδιων οργάνων- στη διευθύντρια ενός ψυχιατρικού τμήματος εισαγωγών, με μόλις ένα ειδικευμένο ψυχίατρο σε αυτό, την ευθύνη και ενός εκ των Μποδοσακείων, από το οποίο μετακινεί την ψυχίατρο που είχε την ευθύνη του, επειδή έκρινε ότι δεν συνεργαζόταν για την υλοποίηση των σχεδιασμών αδειάσματός του. Είναι αδύνατον να γίνει θεραπευτική δουλειά υπ’ αυτούς τους όρους, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, κενές θέσεις σε στεγαστικές δομές, δημόσιες ή των ΜΚΟ, υπάρχουν ελάχιστες, όμως ο διοικητής ούτε να ακούσει για την πρόταση που του έχει γίνει, από τα αρμόδια όργανα του ΨΝΑ, για ίδρυση 5 δημόσιων οικοτροφείων, κατάλληλων για τη φροντίδα των εν λόγω ασθενών.


Fast track «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Εκκληση στον επίτροπο Λάζλο Αντόρ, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης, κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την… fast track «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» στη χώρα μας. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει στην επιστολή της την άρον άρον ίδρυση Ψυχιατρικών Τομέων σε ακατάλληλους χώρους των Γενικών Νοσοκομείων, καταθέτοντας το παράδειγμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο κατασκευάζεται Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων 20 κλινών σε ακατάλληλο χώρο, έκτασης 350 τ.μ., την ώρα που οι προδιαγραφές τις οποίες καθόρισε η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας επιβάλλουν καθαρό εμβαδόν 1.155 τ.μ. και μικτό εμβαδόν 1.617 τ.μ.

«Μεθοδεύει η κυβέρνηση να προωθήσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ιδρύοντας Ψυχιατρικό Τομέα στο εν λόγω Νοσοκομείο με προδιαγραφές που παραπέμπουν σε φυλακισμένους και όχι σε Νοσηλεία ψυχικά πασχόντων Ασθενών», επισημαίνει στον επίτροπο η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Οφείλετε να παρέμβετε για να σταματήσει η οπισθοδρόμηση και η διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Μην επιτρέψετε οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς να φιλοξενούνται μετά το έτος 2015 στα παγκάκια και στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ ή σε ακατάλληλους χώρους Νοσηλείας των Γενικών Νοσοκομείων που θα βαπτίζονται Ψυχιατρικοί Τομείς».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου