6.25.2014

25 ΙΟΥΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


                                                                                                                                        ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

……….«Μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ», «Πάρτυ εκατομμυρίων στον ΟΚΑΝΑ», «Σκάνδαλο μεγατόνων στον ΟΚΑΝΑ», «Οργανισμός Διάδοσης Ναρκωτικών ο ΟΚΑΝΑ»……..
 
Αυτός είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται ο ΟΚΑΝΑ από  εφημερίδες, υπουργούς, υφυπουργούς, ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφους, τηλεπερσόνες και άλλους μαϊντανούς.
 
Αγαπητοί συμπολίτες,
Εμείς που σας γράφουμε αυτή την επιστολή δεν έχουμε καμία σχέση με τα παραπάνω.
 
Εμείς είμαστε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον ΟΚΑΝΑ. 

  • Είμαστε αυτοί που δουλεύουν και στηρίζουν  χρόνια τώρα τα προγράμματα υποκατάστασης, αλλά και τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, την Κοινωνική Επανένταξη, τη δουλειά στο δρόμο, τη Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης (που δέχεται και υποστηρίζει ενεργούς χρήστες ουσιών), την Κινητή Μονάδα (με στόχο την αντιμετώπιση των υπερδοσολογιών στο δρόμο).
  • Είμαστε αυτοί που τα τελευταία χρόνια δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα για τη δουλειά μας υλικά, γιατί ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ μειώνεται σταθερά, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων αυξάνει αλματωδώς, όπως και ο αριθμός όσων έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες μας και βρίσκονται στο δρόμο.
  • Είμαστε αυτοί που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, με την διαρκή αγωνία ότι θα λείψει το κατάλληλο φάρμακο, χωρίς τη βοήθεια των απαραίτητων εξετάσεων γιατί λείπουν τα αντιδραστήρια, χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια, μερικές φορές χωρίς καν βαμβάκι ή μελάνι, και κυρίως χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
Μονάδες εγκαινιάζονται για επικοινωνιακούς λόγους αλλά δεν έχουν γιατρούς (την ίδια στιγμή που σταματάει η λειτουργία της Κινητής Μονάδας που σώζει ζωές), εισαγωγές προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται για να διαφημιστεί η απορρόφηση της λίστας κι ας μην υπάρχουν τα στοιχειώδη, φτάνει να ακούγεται πως ο εκάστοτε Πρόεδρος κι ο Υπουργός «παράγουν έργο».  
 
  • Είμαστε οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, αυτοί που προσπαθούμε καθημερινά να κρατήσουμε τη λειτουργία των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ σε ένα στοιχειώδες επίπεδο, την ίδια στιγμή που έχουμε χάσει 35-65% του μισθού μας τα τελευταία χρόνια, που δουλεύουμε στη φύλαξη και την καθαριότητα με 300 ευρώ το μήνα μέσω εργολάβων.Είμαστε οι γιατροί που δουλεύουμε με μπλοκάκι χωρίς άδειες κι άλλα δικαιώματα, και παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και μήνες.
Αυτή τη μέρα, τη μέρα που είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, θα ακούσετε διάφορα μεγάλα λόγια για τον αγώνα της Πολιτείας ενάντια στην εξάρτηση, για τα δικαιώματα των εξαρτημένων στη θεραπεία κλπ, κλπ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ.
 
Το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία παραμένει κενό γράμμα όσο δεν στηρίζονται τα δημόσια προγράμματα, όσο ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ παραμένει μικρότερος κι από την μισθοδοσία του προσωπικού, όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας και καταργούνται ουσιαστικά οι υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας των πιο αδύναμων, στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών κενών, σε πλήρη συμφωνία με τις επιταγές της τρόικας και των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών πολιτικών. 
Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τα σκάνδαλα και τις μαύρες τρύπες, που θάβουν ή ξεθάβουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους οι εκάστοτε πρώην και νυν υπουργοί, πρώην, νυν ή παρ’ όλιγον Πρόεδροι. 
 
Εμείς θέλουμε να σας μιλήσουμε για το σκάνδαλο του να μένουν άνθρωποι στο δρόμο χωρίς θεραπεία, να μένουν ιατρεία χωρίς γιατρούς, ασθενείς χωρίς φάρμακα, να μετατρέπονται τελικά τα προγράμματα υποκατάστασης σε αποθήκες ψυχών και οι εργαζόμενοι σε διαχειριστές μιας κρίσης, για την οποία όχι μόνο δεν ευθύνονται αλλά είναι και οι ίδιοι θύματα της.
 
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα που υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, γιατί ξέρουμε ότι μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τα εξαρτημένα άτομα σαν αριθμούς και είδος προς εκμετάλλευση, αντιμετωπίζει και τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους. 
 
 Γιατί η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ των εργαζομένων βαδίζει χέρι χέρι με την αξιοπρέπεια των θεραπευόμενων. 
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ τη μέρα που κάποιοι γιορτάζουν

Σηκώνουμε μαύρες σημαίες τη μέρα που κάποιοι βγάζουν ανέξοδους λόγους.
 
Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου για τον άνθρωπο, την ώρα που το Υπουργείο και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ νοιάζονται μόνο για τους αριθμούς και το πολιτικό επικοινωνιακό κέρδος.

Αν πραγματικά νοιάζονται για τους εξαρτημένους και το δικαίωμα τους στη θεραπεία ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Αν πραγματικά νοιάζονται για τους εξαρτημένους και όχι μόνο για τα επικοινωνιακά τους κέρδη ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Αν πραγματικά νοιάζονται να καλύψουν την μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ  


ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου