12.17.2014

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2015: Μειώνουν τα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας στους ανέργους


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του ΟΑΕΔ για το 2015

Μειώνουν τα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας στους ανέργους

Αυξάνουν τις επιδοτήσεις για επιχειρήσεις με χρήματα από εισφορές εργαζομένων

Καθαρή πρόκληση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους είναι ο προϋπολογισμός για το 2015 που ενέκρινε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΑΕΔ την Τρίτη 16 Δεκέμβρη.

Προβλέπει μειωμένες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και για άλλα προνοιακά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα, το κονδύλι το οποίο πηγαίνει για επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, μέσω των γνωστών προγραμμάτων που προωθούν την «ευελιξία» στην εργασία, κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο των εξόδων του Οργανισμού. 


Συγκεκριμένα: 

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2015 προβλέπει μόλις 992 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας καθώς και για άλλα προνοιακά επιδόματα, προϋπολογίζονται για την επόμενη χρονιά στο ύψος των 992 εκ. ευρώ, όταν το 2012 ήταν στο 1,737 δισ.. 

Δηλαδή, σε συνθήκες κρίσης και κορύφωσης της ανεργίας, μειώνονται δραματικά τα κονδύλια για την προστασία των ανέργων.

Την ίδια στιγμή, οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις για τα λεγόμενα «προγράμματα απασχόλησης», φθάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός εμφανίζεται «πλεονασματικός» με έσοδα 2,942 δισ. ευρώ και έξοδα 2,681 δισ. ευρώ. Δηλαδή προβλέπει «περίσσευμα», αλλά σε βάρος των ανέργων, ενώ περικόπτονται και όλα τα προγράμματα προς τους εργαζόμενους. 

Ενώ οι εισφορές των εργαζομένων για ΟΕΚ και ΟΕΕ, που εντάχθηκαν από τα μέσα του 2012 στον ΟΑΕΔ, ανέρχονται στα 343 εκατ. ευρώ, οι παροχές προς τους δικαιούχους είναι μόλις 73 εκατ. ευρώ!
Καλούμε όλους τους άνεργους υγειονομικούς να συσπειρωθούμε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ και ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ για να διεκδικήσουμε μαζί:

1) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Να απορροφηθούν οι άνεργοι απόφοιτοι των υγειονομικών σχολών. 

2) Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Voucher και να ασφαλίζονται κανονικά

3) Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όλη την περίοδο της ανεργίας.

4) Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους.
5) Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου.

6) Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ και ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Επικοινωνία: Βαγγελιώ 6973396471, Email: eaapy@hotmail.com
anergoi-ygeionomikoi.blogspot.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου