4.20.2015

Κοινή ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (ΚεΣΑΑΜ)



Αθήνα, 16 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα δυσχεραίνουν την λειτουργία του Κέντρου
Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (ΚεΣΑΑΜ)

Μεγάλες οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες αντιμετωπίζει το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (ΚεΣΑΑΜ), το μοναδικό δημόσιο κέντρο για τον αυτισμό σε όλη την Ελλάδα.
Το ΚεΣΑΑΜ διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 4.700 τ.μ. σε επιφάνεια 9.000 τ.μ. και εγκαινιάστηκε το 2004 στοχεύοντας να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στα άτομα με αυτισμό. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτουργούν παράλληλα και Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής (για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές), Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Πρόγραμμα Κακοποιημένων Γυναικών.

Σήμερα το ΚεΣΑΑΜ  προσφέρει ως μόνη παροχή το Κέντρο Ημέρας (με ώρες λειτουργίας από τις 08.00 έως τις 14.30 μ.μ.) αφού ο ξενώνας για την φιλοξενία παιδιών από όλη την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει κλειστός, λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών αναγκών και της έλλειψης προσωπικού.


Το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του κέντρου, καθώς αποτελείται από πέντε μόλις υπαλλήλους από τους οποίους δύο νοσηλευτές, δύο οδηγοί και μία δασκάλα ειδικής αγωγής, τη στιγμή μάλιστα που το οργανόγραμμα του ΚεΣΑΑΜ (σύμφωνα με το άρθρο 11 του Π.Δ. 169/2008) προβλέπει 63 οργανικές θέσεις και λείπουν βασικές ειδικότητες όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί με ειδίκευση στον αυτισμό.

Βασικό αίτημα του Κέντρου προς την κατεύθυνση της στελέχωσής του είναι η επιμήκυνση του προγράμματος με μια επιπλέον βάρδια με την προοπτική το Κέντρο Ημέρας να λειτουργεί τουλάχιστον έως τις 6 το απόγευμα.

Η δυσλειτουργία του Κέντρου οφείλεται κυρίως στην υποχρηματοδότησή του καθώς φιλοξενεί και συλλειτουργεί με τις προαναφερθείσες δομές και η παροχή ρεύματος και ύδρευσης είναι κοινή, με αποτέλεσμα να καλείται να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα και των υπόλοιπων δομών.

Οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ημέρας αναγκάζονται να συνδράμουν οι ίδιοι οικονομικά για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων όπως επίσης και για την καθημερινή μεταφορά των παιδιών. Το εξαθέσιο λεωφορείο που έχει το Κέντρο στην διάθεσή του είναι μικρό και εκτελεί διπλά δρομολόγια προκειμένου να εξυπηρετήσει την μεταφορά των μαθητών με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ένταξη περισσότερων παιδιών και η εκτέλεση τρίτου δρομολογίου.

Μέχρι το 2011 το Κέντρο λειτουργούσε ως αυτόνομη μονάδα κοινωνικής φροντίδας και στη συνέχεια με το άρθρο 1 του Ν. 4025/2011 ενσωματώθηκε στο παράρτημα ΑμΕΑ Λάρισας «Ο Αριστεύς» και δευτερευόντως με το άρθρο 9 του Ν. 4109/2013 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας ως παράρτημα του «Αριστέα», υπαγόμενο ως προνοιακή δομή στο Υπουργείο Εργασίας.

Επειδή το ΚεΣΑΑΜ δημιουργήθηκε με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να αποτελέσει διαγνωστικό κέντρο όλης της Θεσσαλίας και της Ελλάδας και αποτελεί σήμερα δημόσια δομή μοναδική στην Ελλάδα, αλλά εξυπηρετεί μόνο 15 αυτιστικά παιδιά, ηλικίας 16 έως 38 ετών και λειτουργεί μόνο το Κέντρο Ημέρας.
Επειδή για τα λειτουργικά -και όχι μόνο- προβλήματα του ΚεΣΑΑΜ είχε κατατεθεί και στο παρελθόν ερώτηση (αρ.πρωτ. 3022/20.9.2010) χωρίς όμως να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Επειδή, τα άτομα με αυτισμό αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία που χρήζει ειδικής εκπαίδευσης και περίθαλψης ποιοτικά στελεχωμένης προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
Επειδή σε εποχές κρίσης καθίσταται περισσότερο αναγκαία η περαιτέρω αναβάθμιση των κοινωνικών δομών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθενται να εξετάσουν την δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης της δομής αυτής έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες (λειτουργικά έξοδα, αγορά και άλλου μεταφορικού μέσου, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού) για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της;
  • Προτίθενται να εξετάσουν την δυνατότητα έναρξης λειτουργίας και του ξενώνα;
  • Με ποιους τρόπους θα αξιοποιηθεί και σταδιακά θα αναπτυχθεί το ΚεΣΑΑΜ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική παρέμβαση για τα παιδιά με αυτισμό καθώς αποτελεί την μοναδική δημόσια δομή στην Ελλάδα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Γιώργος Ακριώτης
Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Σία Αναγνωστοπούλου
Ελένη Αυλωνίτου
Σωκράτης Βαρδάκης
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Ευστάθιος Γιαννακίδης
Κώστας Δελημητρος
Μίμης Δημητριάδης
Ηρώ Διώτη
Κώστας Ζαχαριάς
Ηλιας Ιωαννιδης
Αννέτα Καββαδία
Χαρά Καφαντάρη
Φρόσω Καρασαρλίδου
Βασιλική Κατριβάνου
Φάνης Κουρεμπές
Στάθης Λεουτσάκος
Νίκος Μανιός
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης
Μάκης Μπαλλής
Κώστας Μπάρκας
Ευγενία Ουζουνίδου
Γιώργος Ουρσουζίδης
Σάκης Παπαδόπουλος
Κατερίνα Παπανάτσιου
Δημήτριος Ρίζος
Δημήτρης Σεβαστάκης
Θανάσης Σκούμας
Χρήστος Σμίας
Γ. Σταθάς
Ελένη Σταματάκη
Χαρίλαος Τζαμακλής
Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου
Μερόπη Τζούφη
Μαρία Τριανταφύλλου
Αλεξάνδρα Τσανάκα
Σωκράτης Φάμελλος
Γιώργος Ψυχογιός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου