Αλλαγές στην ψυχική υγεία, προς την κατεύθυνση τομεοποίησης και αποκέντρωσης των υπηρεσιών, αλλά και την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του συνεδρίου Mental Health Conference Health.

Όπως είπε ο Α. Ξανθός, πολλές δομές βρίσκονται πλέον στο όριο της κατάρρευσης, ενώ η ανάπτυξη τους προσκρούει στη γενικότερη οικονομική ασφυξία και αυτό τη στιγμή που ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα αυξάνεται διαρκώς.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επανασχεδιασμού της πολιτικής για την ψυχική υγεία, ενίσχυσης των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και ελέγχου των ΜΚΟ και των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών.


Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε, ότι αδήριτη είναι η ανάγκη ενεργοποίησης και στελέχωσης των δομών που υπάρχουν, ο επανασχεδιασμός της χωροθέτησής τους με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού και μετά από εκτίμηση και αξιολόγηση της λειτουργικότητάς τους, αλλά και η ανάπτυξη νέων (όπως π.χ. Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων), όπου οι πραγματικές ανάγκες το επιτάσσουν.

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι ο επανασχεδιασμός των Τομέων Ψυχικής Υγείας και η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της κοινοτικής φροντίδας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης. «Το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει πλέον στη βάση ενός Δικτύου και η φορά της κατεύθυνσης των περιστατικών θα πρέπει να είναι φυγόκεντρη και όχι κεντρομόλος», είπε.

Ο υπουργός προανήγγειλε την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών, επισημαίνοντας ότι ναι μεν το ζήτημα αυτό απαιτεί χρόνο και εμπλοκή συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, ωστόσο μια θεσμική παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα που αφενός μεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αφετέρου θα συμβάλλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Αυτό που επείγει είναι να διασφαλίσουμε την επιβίωση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια εργαζομένων και ασθενών, διατηρώντας ζωντανό το όραμα και το πρόταγμα μιας ουσιαστικής και πραγματοποιήσιμης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», κατέληξε ο Α. Ξανθός.


πηγή  http://www.avgi.gr