7.10.2015

Ενημέρωση Πρωτοβουλίας από Υπουργείο Υγείας 12/6 και 26/6 και συνάντηση Πρωτοβουλίας 18/6





Α. Ενημέρωση από τη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων Απολυμένων Ψυχικής Υγείας στο ΕΚΑ στις 18/6 


Την Πέμπτη 18/6 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων και Απολυμένων στο ΕΚΑ. Παρόντες ήταν εργαζόμενοι από επτά διαφορετικούς φορείς, καθώς και συνάδελφοι που έχουν απολυθεί ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η Πρωτοβουλία είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με σωματεία από την επαρχία τα οποία ενημερώνονται για τις συναντήσεις και συνδιαμορφώνουν τα αιτήματα που έχουμε δημοσιεύσει στις ανακοινώσεις μας και έχουμε θέσει στις συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας.

***

Η συνάντηση της 18/6 στο ΕΚΑ ξεκίνησε με ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 12/6.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12/6 το ΥΥΚΑ είχε καλέσει μέλη της Πρωτοβουλίας – όπως και εκπροσώπους απ' όλο το φάσμα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας – σε μια πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την Ψυχική Υγεία και υποομάδων εργασίας που θα εισηγηθούν προτάσεις για τα διάφορα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της ψυχικής υγείας. Οι υποομάδες αυτές θα εργαστούν για τους επόμενους δυο – τρεις μήνες ώστε να καταλήξουν σε προτάσεις – κάθε μία στο κομμάτι που της αναλογεί.


Ένα από τα ζητήματα που θέτει το Υπουργείο στην ατζέντα είναι και ο τρόπος λειτουργίας και χρηματοδότησης των ΜΚΟ στην Ψυχική Υγεία, που μας αφορά άμεσα.

Στην πρώτη συνάντηση, όλοι οι παρευρισκόμενοι έκαναν γενικές εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλέψει η ομάδα εργασίας και οι υποομάδες και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο τους. Παρόντες ήταν διευθυντές και εκπρόσωποι κλινικών ειδικών και γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ που αποτελούσαν και την πλειοψηφία, δύο μέλη του Δικτύου Αργώ και  3 εκπρόσωποι του Συντονισμού Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία Από τη δική μας πλευρά μερικά από τα ζητήματα που θέσαμε ήταν τα ακόλουθα:

- χρειάζεται να κληθούν σωματεία εργαζόμενων και από τα ΝΠΔΔ καθώς και φορείς ληπτών και οικογενειών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσης να κληθούν και άλλες συλλογικότητες όπως η Πανελλαδική Συσπείρωση, οι hearing voices κλπ.

- το Υπουργείο οφείλει (σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ της ψυχικής υγείας) να ερευνήσει και να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές στο χώρο των ΝΠΙΔ, καθώς και μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις «εργασιακές σχέσεις» (π.χ. πόσοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, πόσοι είναι σε επίσχεση κ.α.) στο ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει μια όσο το δυνατόν «αντικειμενική» και κοινή βάση για την «πραγματικότητα» στον χώρο μας, πάνω στην οποία να «χτιστούν» οι προτάσεις.  

- είναι αρνητικό να αναγνωρίζονται από το Υπουργείο ως ισότιμοι συνομιλητές οι «ΜΚάρχες» τη στιγμή που υπάρχει σωρεία καταγγελιών εναντίων τους από εργαζόμενους και τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη επισχέσεις και δικαστικές διαμάχες από εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, επαναπρόσληψη κ.α. Το Υπουργείο πρέπει να πρέπει να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει την πολιτική του κατεύθυνση.

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για τις 26/6 στο ΥΥΚΑ.

Στη συνάντηση της Πρωτοβουλίας στο ΕΚΑ βάλαμε ένα χρονοδιάγραμμα για να συγκεντρώσουμε προτάσεις – που να συμπληρώνουν αυτές που έχουμε συνυπογράψει στην ανοιχτή επιστολή που στείλαμε στο Υπουργείο στις 17/02/15

Στην κουβέντα, σταθήκαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα των οικονομικών και στο ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια πρόταση που να μην επιτρέπει να υπάρχουν οι σημερινές εξωφρενικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων (βλ. πχ. ΜΕΤΑΒΑΣΗ). Επίσης σταθήκαμε στο ζήτημα της χρηματοδότησης και στον τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών και συμφωνήσαμε ότι η κατεύθυνση της πρότασης μας πρέπει να είναι πλήρης χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης ο οποίος σήμερα έχει τη λογική της «κατά κεφαλήν» χρέωσης υπηρεσιών και οδηγεί τις δομές και τους εργαζόμενους στην ασφυξία.

Δυο ακόμα ζητήματα στα οποία σταθήκαμε ήταν η πρόταση να διεκδικήσουμε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αντίστοιχο του δημοσίου τομέα σε όλους τους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ της ψυχικής υγείας, ενώ συζητήσαμε για μια ακόμα φορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι από το Υπουργείο στις δομές ειδικά τώρα που οι καταγγελίες έχουν πολλαπλασιαστεί και πολλοί εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί πλήρως (βλ. π.χ. Κανδύλης-ΘΕΨΥΠΑ, Κούτας-ΙΡΙΣ κ.α.).

***

Στη συνάντηση της 18/6 στο ΕΚΑ τονίστηκε επίσης ότι η συμμετοχή μελών της Πρωτοβουλίας στις ομάδες εργασίας του υπουργείου πρέπει να αντανακλά και να εκπροσωπεί μια όσο το δυνατόν συλλογική και οργανωμένη δουλειά.

Την ίδια στιγμή πιστεύουμε ότι καμία ομάδα εργασίας του Υπουργείου και καμία συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να υποκαταστήσει τη λειτουργία των σωματείων. Τα σωματεία έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στους χώρους δουλειάς, να κινητοποιούν εργαζόμενους και να ασκούν πιο αποτελεσματική πίεση στο Υπουργείο για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ανασυγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) και καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταθέσουν υποψηφιότητές για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα και θα αναδείξουν και το νέο ΔΣ του κλαδικού σωματείου. 



Β. Ενημερωτικό από τη 2η συνάντηση της επιτροπής για την Ψυχική Υγεία στις 26/6 στο ΥΥΚΑ

Στη νέα συνάντηση για την Ψυχική Υγεία που έγινε την Παρασκευή 26/6 παρόντες ήταν δύο εκπρόσωποι-μέλη του Συντονισμού Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία.

Η υπόλοιπη σύνθεση ήταν ίδια με την προηγούμενη φορά, με την προσθήκη εκπροσώπων της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία. Το Υπουργείο απάντησε επίσης σε ερώτησή μας ότι είχε καλεστεί και εκπρόσωπος και από την Αυτοεκπροσώπηση ο οποίος όμως δεν ήρθε τελικά. Τέλος, δεν εκπροσωπήθηκαν, ούτε αυτή τη φορά εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ (ψυχιατρεία κ.α.) μέσω των συλλόγων τους ή με άλλη μορφή.

Επίσης το Δίκτυο Αργώ δεν προσήλθε στη συνάντηση παρά μόνο ένα τέταρτο πριν το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο Μ. Θεοδωρουλάκης για να ζητήσει να τοποθετηθεί στις υποομάδες που θα ασχοληθούν με:
α. το σύστημα αντικατάστασης κοστολόγησης,
β. την επεξεργασία προτάσεων για την διαχείριση – διευθέτηση του θέματος των ΜΚΟ – Προοπτικές και
γ. την αξιολόγηση δομών-έλεγχος–κριτήρια.

Συνολικά αυτή η ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουμε και η οποία θα έχει θεσμικό ρόλο με Υπουργική Απόφαση θα αποτελείται από 14 μέλη και 14 αναπληρωματικούς – ένα για κάθε βασικό μέλος. Η ομάδα εργασίας θα δημιουργήσει υποομάδες με κάθε υποομάδα να επιλέγει η ίδια τη σύνθεσή της.

Ο δικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και καλύτερη εκπροσώπηση των εργαζόμενων και των απολυμένων στην Ψυχική Υγεία καθώς και των ληπτών και θα επιδιώξουμε ένα κοινό σχεδιασμό με τα σωματεία των εργαζόμενων και τους εκπροσώπους των ληπτών.

Ως Συντονισμός / Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων συμμετέχουμε με τη σειρά μας στις υποομάδες:
α. Σύστημα αντικατάστασης κοστολόγησης,
β. Επεξεργασία προτάσεων για την διαχείριση – διευθέτηση του θέματος των ΜΚΟ – Προοπτικές,
γ. Αξιολόγηση Δομών-Έλεγχος–Κριτήρια και
δ.  Δικαιώματα

Βασικό κομμάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε είναι η διευθέτηση και η διαχείριση προτάσεων που θα αφορούν στη λειτουργία των ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας. Αυτό εμπλέκει τον τρόπο λειτουργίας, διοίκησης, χρηματοδότησης και ελέγχου των ΜΚΟ με καθαρό στόχο την ένταξη των δομών (στο σύντομο μέλλον) σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας και ψυχικής υγείας.

Εκτός από την παραπάνω κατεύθυνση, εξηγήσαμε, στην τοποθέτησή μας στη συνάντηση, για άλλη μια φορά, ότι είναι πολιτική ευθύνη του υπουργείου να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί ότι θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου μάλιστα ότι οι ΜΚάρχες, δήλωσαν όπως ήταν φυσικό ότι θα συμμετέχουν στις ίδιες υποομάδες με εμάς, Αυτό σημαίνει ότι θα θέσουν, όπως δείχνει η μέχρι στιγμής εμπειρία, προτάσεις και αιτήματα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικά μας τα οποία επιζητούν πάταξη της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, του εκφοβισμού και της συνεχούς παραβίασης του εργατικού δικαίου.

Κλείνοντας ενημερώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για αύριο Σάββατο 11 Ιούλη στις 11πμ στο ΥΥΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου