11.13.2015

«Να βρεθεί λύση άμεσα για το κολαστήριο»



Δεμένα παιδιά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών  
 
Φωτογραφικό ντοκουμέντο από το πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Τέσσερις μέρες και 3 νύχτες κράτησε η κατάληψη στο πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή», με την ομάδα να δηλώνει αποχωρώντας ότι «η πίεση πλέον μεταφέρεται στην κεντρική διοίκηση, ώστε να βρεθεί λύση άμεσα!».

Το ίδρυμα, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση πέντε συγχωνευμένων ιδρυμάτων και υπάγεται πλέον στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορεί να αποκαλούνταν στα χαρτιά Κέντρο Περίθαλψης Παίδων και να έχει μετονομαστεί -πάλι στα χαρτιά- σε Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, αλλά -όπως μαρτυρούν και οι νέες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας- δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

«Κολαστήριο» και «αποθήκη ψυχών» το αποκαλούν οι ακτιβιστές καταληψίες, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες της για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και των ενηλίκων, που κρατούνται έγκλειστοι σε ξύλινα κλουβιά και καθηλωμένοι με ιμάντες, απαιτώντας «αξιοπρέπεια για τις ζωές των παιδιών με αναπηρία».


Ποια αξιοπρέπεια;

Συνέντευξη Τύπου των καταληψιών του ΚΕΠΕΠ  
 
Την ώρα που οι καταληψίες του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών έδιναν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ακτιβίστριες-μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή» πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, δεμένες με σχοινιά, όπως οι καθηλωμένοι ανάπηροι.
 
Μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ σε συμβολική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Η αξιοπρέπεια είναι μια λέξη μάλλον ξεχασμένη στους τοίχους του ιδρύματος, οι αποκαλύψεις για το οποίο κάνουν κατά καιρούς τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη να «σοκάρεται» για το διαρκές σκάνδαλο των ανθρώπων στα κλουβιά, εξευτελιστική ψυχιατρική πρακτική που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά μορφή βασανιστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης κατάληψης το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «έχει πλήρη συνείδηση των συνθηκών και των προβλημάτων που έχει παραλάβει» και δεσμεύεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες προσωπικού του ιδρύματος μέσω επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση.

«Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του υπουργείου», δήλωσαν οι καταληψίες σε συνέντευξη Τύπου, όμως τόνισαν ότι αυτό δεν αρκεί, ζητώντας άμεσες και ταυτόχρονα ριζικές λύσεις, εφαρμογή και τήρηση των διεθνών συμβάσεων και κανονισμών που αφορούν τους αναπήρους. «Ζητάμε να είμαστε παρόντες στη διαβούλευση, αλλά παράλληλα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Δεν έχουν τρόφιμα, ούτε θέρμανση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Α. Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ.

Πώς είναι η κατάσταση των παιδιών, ρωτάμε;

«Λέμε παιδιά, αλλά μόλις 6 είναι ανήλικοι. Οι 49 είναι ενήλικοι, ο μεγαλύτερος 45 ετών και η μικρότερη 13. Ψυχιατρικά περιστατικά, άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, δεμένοι σε ξύλινα κλουβιά, που τα αποκαλούν “πάρκα”, με βαριά φαρμακευτική αγωγή.

»Μόνο δύο παιδιά πάνε σε ειδικό σχολείο, τρεις φορές την εβδομάδα από δύο ώρες και μετά επιστρέφουν στα κλουβιά. Τα πάει η νοσηλεύτρια με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο με λευκή ποδιά και μπλε γάντια».

Πριν από την κρίση

Κι αυτό, όπως μας λέει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Μαρινόπουλος, που από το 2011 κατέγραψε στον φωτογραφικό φακό τις εικόνες του κολαστηρίου των Λεχαινών, «μόνο όταν έχουν βενζίνη, με χρήματα που μαζεύει το προσωπικό ρεφενέ».

Μόλις 7 νοσηλευτές για 55 περιθαλπόμενους, χωρίς βασικά κονδύλια. «Μια τραγική κατάσταση που δεν ξεκίνησε με την κρίση. Προϋπήρχε»...

Τις επόμενες ημέρες, η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή» θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το διαρκές σκάνδαλο όχι μόνο του πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αλλά και για το βασανιστήριο της μηχανικής καθήλωσης που πρέπει να σταματήσει, αν δεν θέλουμε να «ξαναπέσουμε από τα σύννεφα» στην επόμενη φωτογραφία με δεμένο παιδί σε κλουβί ή στον επόμενο θάνατο καθηλωμένου ασθενή, όπως πριν από λίγους μήνες στο ΨΝΑ στο Δαφνί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου