6.23.2016

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα διαφθοράς δύο ΜΚΟ στην ψυχική υγεία



Στο στόχαστρο του εισαγγελέα διαφθοράς δύο ΜΚΟ στην ψυχική υγεία



Δύο ακόμη φακέλους μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), για τις οποίες έχουν διατυπωθεί υπόνοιες σχετικά με ύποπτη λειτουργία ή χρηματοδότηση, απέστειλε ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Οικονομική Αστυνομία στην εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου. Πρόκειται για τους φακέλους των ΜΚΟ «Κλίμακα» και «Ιρις» που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας, για τις οποίες είχαν γίνει προ τριετίας σχετικές δηλώσεις και είχαν αφεθεί υπαινιγμοί από πολιτικά πρόσωπα και στελέχη του υπουργείου Υγείας.
 
Η αποστολή των στοιχείων για αυτές τις δύο ΜΚΟ αποτελεί την τρίτη φάση της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη δραστηριότητα των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Την περίοδο 2013-14 είχαν συνταχθεί δικογραφίες σε βάρος ΜΚΟ, όπως το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, ο «Κύκλος της Πάτμου» κ.ά., οι οποίες είχαν οδηγήσει σε σειρά διώξεων σε βάρος εμπλεκομένων. Στα τέλη του 2015 είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι από την ΕΛ.ΑΣ. στην Εισαγγελία Διαφθοράς που περιείχαν καταγραφές και στοιχεία για οργανώσεις όπως η «Ευρωπαϊκή Προοπτική», το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου», το «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» κ.ά.
 
Υπαινιγμοί για πολλά δισ.

Για τις εν λόγω δύο MKO που ελέγχθηκαν τώρα από το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας υπήρξε σχετική παρέμβαση και δήλωση του πρώην υπουργού κ. Νικήτα Κακλαμάνη τον Ιούνιο του 2013 στη Βουλή. Ο κ. Κακλαμάνης είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο να πληροφορηθεί «αν αληθεύει ότι οι ΜΚΟ για την ψυχική υγεία τα τελευταία 15 χρόνια πήραν 1,4 δισ. ευρώ και τι κατέδειξε ο διαχειριστικός έλεγχος που διατάχθηκε πριν από δύο χρόνια». Επίσης ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ΜΚΟ «Κλίμακα» πήρε 6 εκατ. 714 ευρώ το 2011 και το 2012 άλλα 3 εκατ., ενώ το ζευγάρι που διαχειρίζεται τη ΜΚΟ «Ιρις» έλαβε «προσωπική αμοιβή για δύο χρόνια 1,5 εκατ. ευρώ».
 
Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος είχε μιλήσει σε αυτή τη συζήτηση - χωρίς να κατονομάζει οποιαδήποτε ΜΚΟ - «για οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας ασκώντας επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες εισπράττουν εκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά». Ανέφερε επιπλέον ότι «υπάρχει ΜΚΟ με 400 εργαζόμενους που δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ μεταξύ των άλλων δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους παρότι εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους κοινοτικούς πόρους».

Το προφίλ των ΜΚΟ

Η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων «Ιρις» έχει έδρα στου Παπάγου και όπως αναφέρει στον διαδικτυακό τόπο της, «έχει αναπτύξει πρωτοβουλία στον χώρο της ψυχικής υγείας στην κατεύθυνση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στο φάσμα και των τριών βαθμίδων πρόληψης. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας παίζει ενεργό ρόλο στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων της, στόχο έχει αφενός την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου αναφορικά με τη σημασία της ψυχοκοινωνικής υγείας καθώς και την εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης - αγωγής υγείας και αφετέρου την οργάνωση ειδικών μονάδων προσανατολισμένων στην εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας». Φέρεται να χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το ΕΣΠΑ.
 
Από την άλλη πλευρά η «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2000 και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «προσφέρει υπηρεσίες ιατρικές, ψυχοκοινωνικές, ειδικής υποστήριξης και φροντίδας σε άτομα και ομάδες ευπαθείς με πολλαπλά προβλήματα που χρήζουν συστηματικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης. Λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας με τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων και κέντρων ημέρας. Παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ατόμων που πάσχουν».
 
Διαχειριστικός έλεγχος

Το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων του φορέα χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας και χορηγούς. Στην παρέμβασή του το 2013 ο κ. Κακλαμάνης αναφερόταν σε προγενέστερη ενέργεια του πρώην υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να κλείσει δύο μονάδες της «Κλίμακας», οι οποίες επαναλειτούργησαν ενώ το 2010 είχε ζητήσει και σχετικό διαχειριστικό έλεγχο.
 
Σημειώνεται πάντως ότι στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωναν ότι «οι φάκελοι που συνέταξε η Οικονομική Αστυνομία περιέχουν ανάλυση οικονομικών δεδομένων και δραστηριοτήτων των δύο συγκεκριμένων ΜΚΟ χωρίς να αποδίδονται ποινικές ευθύνες. Τα στοιχεία αυτά θα κριθούν από την Εισαγγελία Διαφθοράς». 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου