4.03.2015

Επιστολή απολυμένων της Θ.Ε.ΨΥ.Π.Α. προς τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Α. Ξανθό



Προς τον
Υφυπουργό Υγείας κ. Ξανθό Ανδρέα

Αγωνιζόμαστε πάνω από ένα χρόνο απολυμένοι και εργαζόμενοι της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. και διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην εργασία και στην  την αξιοπρέπεια. Οι 18 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο του 2014, είναι στενά συνυφασμένες με το bulling που ασκεί στους εργαζόμενος ο πρόεδρος της εταιρείας ο κ.Κανδύλης Δημήτριος. 

Ο πρόεδρος της εταιρείας σε καθημερινή βάση, από το Νοέμβριο του 2013,(με την έναρξη της τακτικής χρηματοδότησης), απειλεί με απολύσεις, ενώ παράλληλα δεν λείπει ο φραστικός εκφοβισμός, οι ύβρεις, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και η αμαύρωση της εικόνας των εργαζομένων (ως τεμπέληδες και ανάξιους). Οι αποδέκτες της ψυχολογικής βίας είναι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, και κυρίως το επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει καθημερινή επαφή μαζί του. Κάποιοι εργαζόμενοι έχουν εκδηλώσει κρίσεις πανικού και βιώνουν καθημερινά έντονο εργασιακό άγχος με όλα τα συνοδό ψυχοσωματικά συμπτώματα. Βέβαια, σε καιρούς οικονομικής κρίσης κανείς δεν μιλά (γι’ αυτό και ζητούν την αρωγή των ήδη απολυμένων) και όλοι αγωνίζονται να διατηρήσουν την εργασία τους και να προάγουν την ψυχική υγεία των ενοίκων, κάτω από συνθήκες ακραίας εργασιακής βίας και μέσα σε ένα νοσηρό εργασιακό περιβάλλον.



Τέλος, ενδεικτικό της περιφρόνησης που νιώθει ο Δ. Κανδύλης για τους εργαζόμενους είναι και το ακόλουθο γεγονός: Όταν στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. μεταφέρθηκε ασθενής από το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είχε φυματίωση, το νοσοκομείο έκανε συγκεκριμένες συστάσεις για τη λήψη μέτρων που θα προφύλασσαν τους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους λήπτες των υπηρεσιών στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. Ο κ. Κανδύλης δεν ενημέρωσε καν τους εργαζόμενους ότι ο λήπτης είχε φυματίωση με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να παρουσιαστούν 46 κρούσματα εργαζομένων θετικών στη δοκιμασία μαντού και αρκετοί εργαζόμενοι να λαμβάνουν σήμερα χημειοπροφύλαξη.  Η Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας έχει παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα με σκοπό να διενεργήσει προανάκριση. Αρχίζει, λοιπόν, νέος γύρος εκφοβισμού των εργαζομένων, με σκοπό να καταθέσουν ότι κόλλησαν τη φυματίωση στο λεωφορείο και όχι κατά τις βάρδιές τους κοντά στον ασθενή. (όπως απάντησε ο κ.Κανδύλης στην επιθεώρηση εργασίας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα ).
 
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Επιθεώρηση Εργασίας, το Υ.Υ.Κ.Α., η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ.Κ.Α., το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Λάρισας είναι ενήμεροι, τόσο για τις απολύσεις, όσο και για την άσκηση εργασιακής βίας από τη Διοίκηση της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. προς τους εργαζόμενους.

Το bullying των εργαζομένων συνεχίζεται και όλες οι υπηρεσίες γίνονται συνένοχες  (λόγω των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων), μέσω της κωλυσιεργίας τους , όσο η  άκρατη βία συνεχίζεται.

Διεκδικούμε το υπουργείο να διερευνήσει τις καταγγελίες μας όσον αφορά τις απολύσεις μας, που ήταν αναιτιολόγητες και αποτέλεσμα της απαράδεκτης και καταδικαστέας συμπεριφοράς του κ. Δ. Κανδύλη απέναντι στους εργαζόμενους. 

Με εκτίμηση 
Απολυμένοι και εργαζόμενοι στη Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.

Ανδρέου Ευαγγέλια- Νοσηλεύτρια
Παπαδοπούλου Κυριακή- Νοσηλεύτρια
Μαργαρίτη Ευθυμία –Γενικών Καθηκόντων
Ξηρομερίτη Βασιλική-Ψυχολόγος
Ζαμπούνη Καλλιόπη- Φυσικοθεραπεύτρια
Σκρίμπα Δήμητρα- Ψυχολόγος
Λιάνου Κωνσταντίνα -Νοσηλεύτρια
Τσιάρα Ευαγγελία- Κοινωνική Λειτουργός
Θέου Ευαγγελία- Γενικών Καθηκόντων
Τιβικέλης Δημήτρης -Νοσηλευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου